Happlify: the best shopping guide + blog

Met de zomer om de hoek, is het ook weer tijd voor watersport. Waar je vroeger nog met je waterski's achter een ronkende speedboat hing, kan dat tegenwoordig gelukkig ook véél mileuvriendelijker! Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid worden steeds belangrijker. Niet gek dat deze trend zich ook op het water voortzet. Elektrische buitenboordmotoren winnen aan populariteit onder booteigenaren en gemeenten, en dat is niet zonder reden: elektrisch varen biedt namelijk tal van voordelen. Is dit dé toekomst van watersport?

De elektrische buitenboordmotor onder de loep

Een elektrische buitenboordmotor is een motor die speciaal is ontworpen voor boten. De naam verklapt het al: een elektro motor werkt volledig op elektriciteit in plaats van traditionele brandstoffen, zoals benzine of diesel. De motoren hebben accu’s die opgeladen worden via stopcontacten aan wal, zonnepanelen of speciale laadpalen in jachthavens. Maar waarom wint deze motor ineens zoveel aan terrein onder de booteigenaren?

Milieuvriendelijkheid: de motor van de toekomst

De grootste reden voor de overstap naar elektrische buitenboordmotoren is uiteraard hun milieuvriendelijkheid. In tegenstelling tot traditionele buitenboordmotoren op benzine en diesel – die schadelijke gassen uitstoten en bijdragen aan de luchtvervuiling - zijn elektrische motoren volledig emissievrij. Dat resulteert in een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit​, wat weer positief bijdraagt aan de klimaatverandering.

Zeker voor steden zoals Amsterdam, die vanaf 2025 alle boten in de binnenstad uitstootvrij willen hebben, is deze verschuiving cruciaal. Het maakt elektrisch varen niet alleen beter voor de omgeving, maar ook voor de gezondheid van de bewoners in de stad.

Rust op het water

Waar het water vooral zou moeten dienen als rustige plek, kunnen traditionele buitenboordmotoren nogal roet in het eten gooien. De motoren zijn namelijk behoorlijk luidruchtig. Zowel voor mensen als dieren in de omgeving kan dit enorm storend zijn. Hier komt nog een voordeel van elektrische buitenboordmotoren om de hoek kijken: de motoren zijn namelijk bijna geruisloos, wat zorgt voor een rustige vaarervaring. En dat komt zowel mens als natuur uiteindelijk ten goede.

Het gebruiksgemak van een elektromotor

Naast de milieuvriendelijkheid en het geluid zijn veel booteigenaren vooral te spreken over het gebruiksgemak van de elektromotoren. Zeker voor beginners is de motor een stuk eenvoudiger dan een traditionele motor. Met één druk op de knop start de motor direct, zonder dat hier een startkoord aan te pas hoeft te komen. Naast het gebruiksgemak zijn elektrische motoren ook veiliger in gebruik. Zo is er minder kans op brand en explosie en hoeven booteigenaren niet met brandbare stoffen om te gaan. Dat vermindert weer het risico op ongelukken en milieuschade.

Kostenbesparing op lange termijn

Ondanks de voordelen zijn booteigenaren regelmatig terughoudend als het gaat om een elektrische motor. Dit heeft ermee te maken dat de initiële kosten van een elektrische buitenboordmotor meestal hoger liggen dan een traditionele motor. Toch betekent dit niet dat een elektromotor ook echt duurder is. Sterker nog: de operationele kosten zijn aanzienlijk lager bij het elektrisch varen. Zo hebben de elektrische motoren minder onderhoud nodig én zijn de brandstofkosten veel lager dan bij benzine of diesel. Op de lange termijn zal elektrisch varen daarom aanzienlijk besparen op de kosten.

Een ander financieel voordeel is dat sommige gemeentes subsidies aanbieden om de overstap naar elektrisch varen nét wat aantrekkelijker te maken. En dat kan de initiële kosten weer verder verlagen.

De toekomst van de elektromotor

De technologie achter elektrische buitenboordmotoren ontwikkelt zich snel. Innovaties zoals verbeterde batterijtechnologie en snellere oplaadtijden maken elektrisch varen nog interessanter. Deze verbeteringen zorgen er namelijk voor dat elektrische motoren krachtiger en efficiënter worden.

Daarnaast zal de kostprijs van elektrische motoren naar verwachting dalen naarmate de technologie verder verbetert en de productie toeneemt. Dit maakt elektrisch varen toegankelijker voor een breder publiek en stimuleert de kostenbesparing ten opzichte van de traditionele motoren nóg meer.

De overstap naar een duurzame watersport

Van milieuvriendelijkheid en geluidsreductie tot kostenbesparing en gebruiksgemak: elektrische motoren bieden een breed scala aan voordelen aan die ze tot een aantrekkelijke optie maken voor zowel recreatieve als professionele booteigenaren. En met de voortdurende innovaties en groeiende beschikbaarheid van de infrastructuur op het oog, is het een uitstekend moment om de overstap te maken naar een elektrische buitenboordmotor.

Op Bootman.nl vind je een ruim assortiment aan elektromotoren. Ook voor booteigenaren met een bestaande boot is de overgang hierdoor gemakkelijk te maken. En nu steeds meer gemeenten streng controleren rondom elektrisch varen is het dé tijd om hiermee te beginnen. 

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.