Happlify: de leukste shopping guide + blog

Van kleur om je heen word je blij, daarom hebben we het hier graag over kleur. Deze keer gaat het over paars, de kleur van transformatie en intuïtie. Paars straalt rijkdom, mysterie en magie uit en het is ook de kleur van rouw, royalty en religie. Wij vinden paars vooral heel mooi. Heel soms kleurt de lucht perfect paars bij een ondergaande zon en dat heeft toch altijd iets heel bijzonders. Er is best veel te vertellen over paars, hierbij 10 dingen die je vast nog niet wist.

1 - Paarse winkel

Het bestaat, een winkel (en webshop) waar je alleen maar paarse producten kunt kopen. De shop PURPLEologist is gevestigd in de staat South Carolina USA. Where else?! Van sieraden tot paraplu’s, kleding, glazen en zelfs een paarse kerstboom vol met paarse kerstversieringen uiteraard. Ben je ooit in de buurt van North Myrtle Beach en houd je van paars? Go for it!

foto: Purpleologist.com
Purpleologist.com

2 - Paarse ogen zijn uiterst zeldzaam

Als je ooit paarse ogen spot zijn dat gekleurde lenzen of zoals hier een Photoshop-filter. Violette of paarse ogen zijn namelijk zeer zeldzaam; alleen mensen met albinisme kunnen die kleur ogen hebben. Er bestaat een online mythe met de naam Alexandria's Genesis. Mensen met deze genetische mutatie zouden paarse ogen hebben. Maar die hele mythe is debunked en dus niet waar.

Paarse ogen kat

3 - Purple Day (26 maart)

Purple Day werd in 2008 opgericht door Cassidy Megan uit Nova Scotia, Canada. Purple Day wordt gevierd op 26 maart en is in het leven geroepen om mensen bewust te maken van epilepsie.

4 - Worteltjes waren vroeger paars

Er zijn veel theorieën over hoe en waarom de meeste worteltjes nu oranje zijn. Voor zover we kunnen nagaan, hebben wij Nederlanders hier schuld aan. Zoals het verhaal gaat, begonnen Nederlandse boeren in de 17e eeuw speciaal ter ere van Willem van Oranje hun wortelen te kruisen tot ze oranje waren.

Paarse worteltjes

5 - De psychologie van paars

Paars is een combinatie van de kracht en energie van rood met de integriteit en waarheid van blauw. Het is de kleur die de voorkeur geniet van degenen die verbinding zoeken met een hoger rijk, het universum en daarbuiten. Het is de kleur die we verbinden met spiritueel bewustzijn en reflectie. Daarom wordt het de voorkeur gegeven door degenen die een spirituele roeping volgen en het zoeken naar een hogere waarheid.

6 - Porphyrofobie is angst voor de kleur paars

De angst voor paars bestaat echt. Zoals uitgelegd op phobiasource.com, "is de angst voor vrijwel elke kleur gekoppeld aan negatieve associaties. De angst kan zich ontwikkelen als gevolg van observatie of persoonlijke ervaring, maar het gaat vaak terug naar een bewuste of onbewuste, maar zeer negatieve associatie tussen de kleur paars en iets dat een blijvende negatieve indruk achterliet.”

muis in paarse tulp

7 - Er is maar één natie met paars in de vlag: Dominica

De meeste vlaggen hebben kleuren zoals rood, blauw, wit, zwart of groen. Er is echter maar één natie wiens vlag een beetje paars heeft en dat is Dominica. Hun vlag toont een papegaai met paarse borst en kop.

8 - Royal paars

Omdat paarse kleurstof zo moeilijk te verkrijgen en duur was om te produceren, verklaarden de Romeinen paars tot statussymbool. Julius Caesar verordende dat niemand anders het mocht dragen, behalve hijzelf. Elizabeth I droeg paars naar haar kroningsbanket in 1559, en toen ze stierf in 1603, was haar kist gedrapeerd in paars fluweel. Sinds deze tijd is paars in het westen de kleur van het koningschap geworden.

paarse verf

9 - Favoriet paars

Houd jij van paars? Dan ben je niet alleen. Samuel L. Jackson zei dat hij alleen Mace Windu in Star Wars zou spelen als hij een paars lichtzwaard had.

Mace Windu

10 - Purple rain

Het meest bekende liedje ever met de kleur paars is natuurlijk Purple rain van Prince. De film Purple Rain uit 1984, won een Oscar voor de Best Original Song Score. Maar wat betekent dat nou: purple rain? Prince voelde dat de kleur paars het einde van de wereld symboliseerde. Voor hem ging het lied Purple Rain over het vinden van goddelijke leiding tijdens Armageddon. 

Wil jij nog wat kwijt over paars? Vertel!  

 

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

3 reacties

  • Anouk
  • 29 april 2024 om 10:23

  Mijn favourite kleur is paars en deze tien weetjes zijn erg interessant!!!!!

  • Patty
  • 24 maart 2022 om 18:31

  Hoiii, ik word ook altijd heel blij van paars, ik denk ook vaak aan paarse krokusjes…
  Bedankt

  • Angelique
  • 24 maart 2022 om 18:31

  Kim Taehyung (V van BTS) gaf ook een nieuwe betekenis aan het woord paars. Hij zei "Purple is the last color of the rainbow so it means I will trust and love you for a long time. Purple means love, trust and loyalty. So technically if someone tells you “I purple you”, that someone is saying “I’ll trust you, love you, support you, and be loyal to you until my last breath”. "
  Meteen daarna zei hij dat hij dit ter plekke had verzonnen, maar sindsdien bestaat de uitdrukking “I purple you!” in het Koreaans “Borahae”

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.