Happlify: de leukste shopping guide + blog

Een dagboek beginnen, waarom zou je? Er zijn heel veel redenen om een handgeschreven dagboek te beginnen, maar dit is de voornaamste reden: je wordt er creatiever van. Door in een dagboek te schrijven, concentreer je je op wat je schrijft zonder je zorgen te maken over wat iemand anders erover zal denken. Door regelmatig wat op te schrijven, verbeter je je denkprocessen en is het bewezen dat je manier van denken er zelfs creatiever van wordt. Net als meditatie is het dus een soort fitness voor je mind. Grote lappen tekst pennen is niet nodig, en deze vijf tips helpen je vast eenvoudig op weg.

1 - Waarom wil je een dagboek schrijven?

Bedenk eerst je ‘waarom’. Wil je rust in je hoofd, zoek je een manier om je emoties kwijt te kunnen, houd je van lijstjes, quotes of je gedachten bijhouden? Bedenk even goed waarom je een dagboek zou willen beginnen. En onthoud sowieso dat alles mag en kan. Heb je bijvoorbeeld behoefte om je creativiteit de vrije loop te laten gaan en daar meer tijd voor vrij te maken. Dan kun je ook tekenen in je dagboek, lekker doodlen of collages plakken of een combinatie maken van waar je op dat moment zin in hebt. Dit wordt ook wel journaling genoemd trouwens. 

Waarom een dagboek

2 - Bepaal het onderwerp voor je dagboek

Kies je een onderwerp voor je dagboek, dan heb je er een soort doel mee en dat werkt voor sommigen heel prettig, je houdt er focus mee. De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos, maar hier een paar ideeën om je te helpen:

  • Gewoon dagboek, dingen die gebeuren en hoe je erover denkt. Een dagboek om de ontwikkeling van uw kind bij te houden.
  • Inspiratie dagboek, ook wel een brain dump boek genoemd. Hierin noteer je al je hersenspinsels en daar kun je heel goed een notitieboekje voor gebruiken.
  • Dankbaarheidsdagboek waarin je regelmatig dingen opsomt waar je dankbaar voor bent. Dit doet veel goeds voor je geluksgevoel.
  • Trainingsdagboek om je sporttrainingen en -resultaten bij te houden.
  • Voedingsdagboek, om je te helpen een dieet bij te houden.
  • Event dagboek, waarin je dingen noteert over feestjes en etentjes die je host. Houd hierin bijvoorbeeld de gasten bij en de menukaart.
  • Vakantiedagboek voor een specifieke vakantie, om je herinneringen vast te leggen voor later met foto's en krabbels.
  • Zwangerschapsdagboek, om voor de hand liggende redenen ;-)
  • Creativiteitsdagboek, waar je regelmatig iets creatiefs deelt.

Lees ook 👉 Beginnen met een Bullet journal. Beter laat dan nooit

3 - Een praktisch dagboek is… een agenda!

Voelt een dagboek na bovenstaande opsomming een brug te ver? Ga dan voor een mooie agenda. Er zijn plenty agenda’s die ook elke dag ruimte bieden voor een korte krabbel. Ook van agenda's zijn tegenwoordig zoveel soorten en maten. Zo maak je heel makkelijk een begin met een dagboek. Hoe simpel kan het zijn?

Agenda kopen

4 - Schrijf alsof niemand ooit je dagboek zal lezen

Één van de beste tips voor het starten van een dagboek is om te schrijven alsof niemand je dagboek ooit zal lezen. Het maakt dan echt niet uit hoe je de dingen opschrijft, als je ze maar opschrijft zoals ze uit jezelf komen. Je dagboek is van jou, en alleen van jou. Alles wat je wilt mag erin. Berg je dagboek dan wel goed op, als de informatie gevoelig is...

5 - Investeer in een mooi dagboek

Het hebben van een dagboek zelf is natuurlijk één van de eerste stappen. Maak hiervan een feestje en zoek tot je jouw dagboek hebt gevonden. Want een dagboek is iets dat je wellicht lang zult bewaren en een mooi exemplaar nodigt ook uit om te gebruiken! Of je de voorkeur geeft aan groot, klein, blanco, gelinieerde, gestippelde of geruite pagina's, is natuurlijk helemaal een kwestie van smaak. 

Dagboek kopen

💛 Wat je ook doet, onthoud dat elke dag drie dingen opschrijven waarvoor je dankbaar bent bijdraagt aan je algehele geluk. En dat alleen al is de moeite waard toch?!

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.