Happlify: de leukste shopping guide + blog

Moederdag is een bijzondere dag die in vele huishoudens jaarlijks met veel liefde en zorg wordt gevierd. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Waarom zetten we moeder op deze specifieke dag in het zonnetje? Hier lees je over de  geschiedenis van Moederdag, de verschillende tradities wereldwijd en geven we je handige last minute tips - voor jong en oud - hoe je deze dag onvergetelijk kunt maken voor jouw moeder.

De oorsprong van Moederdag

Moederdag zoals we die nu kennen, vindt zijn oorsprong in het begin van de 20e eeuw in de Verenigde Staten. Anna Jarvis, een vrouw uit West Virginia, wordt vaak genoemd als de grondlegger van Moederdag. Na het overlijden van haar moeder in 1905, wilde Anna een manier vinden om de offers die moeders voor hun kinderen brengen te erkennen. Ze streefde ernaar een dag te creëren die geheel gewijd was aan het vieren en waarderen van moeders.

In 1914 werd Moederdag officieel erkend door de Amerikaanse president Woodrow Wilson, die de tweede zondag in mei als nationale Moederdag verklaarde. Het idee was eenvoudig maar krachtig: een dag om respect en liefde voor moeders te tonen.

Hoe verschillende culturen Moederdag vieren

Over de hele wereld varieert de viering van Moederdag. In Nederland en veel andere landen valt deze dag op de tweede zondag in mei, maar in andere delen van de wereld kan dat anders zijn. Bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk vieren ze "Mothering Sunday," dat valt op de vierde zondag tijdens de vastentijd. Deze dag heeft een christelijke oorsprong en is bedoeld om moeders in het zonnetje te zetten.

In sommige landen zijn er speciale tradities of rituelen die op Moederdag worden gevolgd. In Thailand, bijvoorbeeld, valt Moederdag op de verjaardag van de koningin en wordt het gevierd met veel ceremonieel vertoon en gemeenschapsactiviteiten.

Last-minute tips om Moederdag speciaal te maken

Heb je Moederdag tot het laatste moment uitgesteld? Geen zorgen, je kunt nog steeds deze bijzondere dag onvergetelijk maken met een paar simpele maar doordachte last minute ideeën.

🚨 Belangrijk: een laat cadeau is ook prima, dat shop je heel eenvoudig bij één van onze Happlify Crew webshops.

Hier zijn enkele tips die je snel kunt uitvoeren om je moeder te verrassen en te laten zien hoeveel je om haar geeft.

1 - Een handgeschreven brief of kaart

Als je op het laatste moment nog iets persoonlijks wilt geven, schrijf dan een handgeschreven brief of kaart. Vertel haar wat ze voor jou betekent en bedank haar voor alles wat ze heeft gedaan. Dit is niet alleen een prachtige, maar ook een heel persoonlijke manier om je liefde te uiten.

2 - Neem de huishoudelijke taken over

Je hoeft geen dagen van tevoren te plannen om je moeder een dag rust te geven. Neem op Moederdag zelf wat huishoudelijke taken van haar over. Laat haar lekker ontspannen terwijl jij zorgt voor schoonmaken, wassen en andere klusjes die gedaan moeten worden.

3 - Stuur haar deze video

Deze doet het altijd goed :) 

 

4 - Plan een spontane activiteit

Het is nooit te laat om iets leuks te plannen. Neem je moeder mee uit voor een spontane activiteit. Dit kan een wandeling zijn in het dichtstbijzijnde park, een bezoekje aan een lokale tentoonstelling, of zelfs een last minute bioscoopbezoek. Het idee is om tijd samen door te brengen en iets te doen wat zij leuk vindt. Surprise!

5 - Maak een maaltijd met wat je in huis hebt

Een ontbijt op bed of een zelfgemaakt diner is altijd een winnaar. Duik de keuken in en kijk wat je kunt bereiden met de ingrediënten die je al in huis hebt. Het hoeft niet perfect te zijn; het is de moeite die telt. Misschien kun je haar favoriete gerecht maken, of probeer een nieuw recept dat eenvoudig en snel te bereiden is. Samen spontaan lunchen of een ijsje eten is ook leuk!

Met deze last minute tips kun je Moederdag nog steeds speciaal maken, zelfs als je tot het laatste moment hebt gewacht. Het belangrijkste is dat je laat zien dat je aan haar denkt en de tijd neemt om haar te waarderen. Laat dit een dag zijn waarop jouw moeder voelt hoe geliefd zij is!

Beeld: Unsplash

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.