Happlify: de leukste shopping guide + blog

Lachen wordt vaak gezien als een spontane uiting van plezier of amusement, maar het is ook een krachtige tool voor onze gezondheid en algemeen welzijn. Omdat het de eerste zondag van de maand mei Dag van de Lach is en omdat het super interessant is, duiken we in de wetenschap achter een lach en ontdekken we hoe iets simpels als lachen een diepgaande invloed kan hebben op onze gezondheid.

Wat gebeurt er in je lichaam als je lacht?

Wanneer je lacht, gebeurt er meer in je lichaam dan je misschien denkt. Allereerst stimuleert lachen de afgifte van endorfines, de natuurlijke feel-good hormonen van ons lichaam. Deze hormonen helpen stress te verminderen en bevorderen een gevoel van welzijn. Daarnaast heeft lachen een positieve invloed op ons immuunsysteem. Studies hebben aangetoond dat regelmatig lachen de aanmaak van antilichamen en de activiteit van natuurlijke killer-cellen kan verhogen, die beide helpen ons lichaam te verdedigen tegen ziekten en infecties.

Lachen zorgt ook voor een gezonde cardiovasculaire activiteit. Het versnelt je hartslag en verhoogt je bloedcirculatie, wat vergelijkbaar kan zijn met een milde vorm van lichaamsbeweging. Dit helpt om je hart gezond te houden en kan zelfs bijdragen aan de preventie van hart- en vaatziekten.

Meer over het effect van humor en de slappe lach lees je in het Happlify your Life werkboek.


Psychologische voordelen van lachen

De voordelen van lachen zijn niet beperkt tot ons fysieke lichaam; ze strekken zich ook uit tot onze mentale gezondheid. Lachen kan een effectieve manier zijn om angst en depressie te bestrijden. Het ondersteunt de productie van serotonine, een andere belangrijke neurotransmitter die een rol speelt bij stemming, slaap en eetlust.

Daarnaast kan lachen helpen bij het verminderen van stress. Door de stresshormonen zoals cortisol te verlagen, helpt lachen ons te ontspannen en een positievere kijk op het leven te behouden. Het kan ook sociale banden versterken. Lachen met anderen creëert een gevoel van verbinding en vertrouwen, wat essentieel is voor het opbouwen van relaties en het onderhouden van sociale netwerken.

Lachen als therapie

Gezien de vele voordelen, is het geen verrassing dat lachtherapie een populaire en effectieve therapeutische benadering is geworden. Lachtherapie omvat het bewust gebruik van humor en lachen om fysieke en emotionele stress te verlichten en het welzijn te bevorderen. Het wordt vaak gebruikt in ziekenhuizen en zorginstellingen om patiënten te helpen ontspannen en hun pijntolerantie te verhogen. 

 

Lees ook 👉 5 manieren om elke dag meer te lachen

Lachen is een krachtig medicijn met de mogelijkheid om zowel de geest als het lichaam te genezen. Door meer ruimte te maken voor humor en lachen in je leven, kun je genieten van de talrijke gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt.

💛 Wil je nog meer inspiratie voor een blijer leven?

Vergeet dan niet je aan te melden voor de Happy Thoughts nieuwsbrief voor je regelmatige dosis geluk rechtstreeks in je inbox!

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.