Happlify: de leukste shopping guide + blog

Sommige huizen hebben extra ruimte onder het dak, maar niet iedereen kiest ervoor om ruimte als zolder in te richten. Het woord ‘zolder’ roept beelden op van oude stoffige ruimte vol met dozen en erfstukken. Een zolder heeft echter veel meer mogelijkheden. Door alleen al een Velux dakraam te plaatsen ontstaat er een lichte ruimte met veel potentieel. Zo kunnen zolders omgebouwd worden tot bijvoorbeeld een extra slaapkamer of thuiskantoor. Het optimaal benutten van de zolderruimte is dus een perfecte manier om het huis te maximaliseren. Waar moet je allemaal aan denken als je de zolder wilt verbouwen?

Voor je begint

Voor je kunt beginnen, is het noodzakelijk om een goede inschatting te maken van wat de zolder nodig heeft om een ​​bruikbare nieuwe ruimte te worden. Heeft het bijvoorbeeld voldoende plafondhoogte? Is de bestaande omlijsting in goede staat? Is de zolder voldoende geïsoleerd? Houd er ook rekening mee dat er wellicht een bouwvergunning nodig is om de zolder te verbouwen, aangezien dit wordt gezien als een aanzienlijke wijziging van het gebruik. Informeer altijd bij de gemeente wat voor deze specifieke verbouwing van toepassing is.

Voorkom problemen met vocht

Als de zolder niet goed ontworpen is kunnen er veel problemen ontstaan, vooral als het gaat om vochtproblemen en waterschade. Het is daarom belangrijk dat de zolder goed geïsoleerd, geventileerd en afgedicht is, vooral als de zolder als woonruimte gebruikt zal worden. Hoewel spuitisolatie kostbaar is, is het een zeer effectieve oplossing. Deze vorm van isolatie zal niet alleen overmatig warmteverlies in de winter voorkomen, maar zal ook functioneren als een geluidsdemper tussen de verschillende verdiepingen. Daarnaast is een goede ventilatie belangrijk. Zonder goede ventilatie kan er vocht op de zolder ontstaan, wat tot schimmelgroei leidt. In het ergste geval kan de hele zolderconstructie gaan rotten. Zorg er dus voor dat er voldoende ventilatiemogelijkheden zijn. Een dakraam, bijvoorbeeld, biedt zowel ventilatie als licht. Overweeg daarom om aan weerszijden van de zolder een of twee dakramen toe te voegen. Een andere optie zou het bouwen van een dakkapel kunnen zijn.

Verwarming en verkoeling

Om een ​​aangename binnentemperatuur te creëren, dient de kamer tussen de zestien en eenentwintig graden warm te zijn. Vaak wordt het als een grote klus gezien om het  bestaande verwarmingssysteem naar de zolder uit te breiden. Daarom wordt er regelmatig voor gekozen om de zolder van een onafhankelijke warmte te voorzien door middel van vloerverwarming. Ter verkoeling is een plafondventilator een optie, mits je er de hoogte voor hebt. Een ventilator zal een gemeubileerde zolder in de warmere maanden aangenamer maken door een koel briesje te geven.

Je ziet, een zolder kan veel meer zijn dan een stoffige opslagruimte. Met een beetje planning en de juiste aanpassingen, zoals goede isolatie, ventilatie, en eventueel een dakraam of dakkapel, kun je deze ruimte omtoveren tot een lichte en functionele extra kamer, zoals een slaapkamer of thuiskantoor. Het is belangrijk om vooraf goed te beoordelen wat er nodig is, rekening te houden met bouwvergunningen en vochtproblemen te voorkomen. Door deze stappen te volgen, kun je jouw zolder ombouwen tot een gezellige en nuttige happy place in huis.

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.