Gezond eten is heel nuttig voor je algehele welzijn. Vaak zijn er niet eens hele grote aanpassingen of opofferingen nodig om het eetpatroon te verbeteren. De kunst is om voeding tot je te nemen die je lekker vindt, maar tegelijkertijd gezond is. Daarnaast helpt het kennen van de voordelen van bepaalde voedingsmiddelen om ze vaker te eten. Volg deze tips voor een gezonder eetpatroon!

Vervang vet door iets anders

Door voedingsmiddelen te vervangen door vetarme voedingsmiddelen verlaag je het vetgehalte van het eten, zonder dat je het gevoel hebt dat je iets opgeeft. Het principe van vervanging is simpelweg dat je de vette producten die je nu eet vervangt door iets anders dat een kleiner percentage vet bevat. Je hoeft daarbij dus niet alles wat vet bevat uit je dieet te schrappen. Zo voorkom je dat je te veel vet eet, terwijl je toch voldaan kunt zijn. Je kunt bijvoorbeeld het koken in boter en margarine vervangen door koken in plantaardige oliën. Ook kun je vet beleg vervangen door iets magers zoals humus, wat veel smaak heeft maar wel gezonder is. Houd je van kaas, ga dan voor een variant met een lager vetpercentage. Wat betreft snacks die veel vet bevatten, zoals chips, is het een mogelijkheid om deze te vervangen door noten van noototheek.nl. Noten bevatten gezonde vetten die een voldaan gevoel geven.

Eet veel fruit en groenten

Fruit en groenten bevatten veel gezondheidsbevorderende stoffen die, als je er voldoende van eet, de kans op verschillende ziektes drastisch verminderen. Zo bevatten groenten en fruit antioxidanten, voedingsvezels en vitamines. De meeste daarvan kun je niet in pilvorm krijgen. De voordelen van het eten van fruit en groenten zijn niet te onderschatten. Ze verlagen bijvoorbeeld het vetpercentage en de energiedichtheid van de voeding, waardoor afvallen makkelijk wordt. Je bereikt een optimaal resultaat met afvallen als je meer groenten en fruit eet, en tegelijkertijd minder vet gebruikt. Groenten en fruit bevatten antioxidanten, die het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Daarnaast bevatten groenten en fruit voedingsvezels die bijdragen aan een stabielere bloedsuikerspiegel en daarmee aan een stabieler energieniveau, zowel fysiek als mentaal.

Eet meer vis en schaaldieren

Vis en schaaldieren bevatten veel voedingsstoffen waarvan het soms lastig kan zijn om er voldoende van binnen te krijgen. Dit zijn met name n-3-vetzuren, vitamine D, jodium en selenium. N-3-vetzuren en vitamine D komen vooral voor in vette vis zoals haring, zalm en makreel, terwijl jodium en selenium zowel in vis als in schaal- en schelpdieren voorkomen. De delicatessen uit de zee bevatten bovendien eiwitten, en een breed scala aan belangrijke vitamines en mineralen die niet in andere dierlijke voedingsmiddelen of plantaardige producten voorkomen.
 

En heb je de Netflix documentaire Hack Your Health: The Secrets of Your Gut al gezien? Super interessant! 

 

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.