Happlify: de leukste shopping guide + blog

Ben je op zoek naar manieren om jouw tuin om te toveren tot een sfeervolle woontuin deze lente? Een woontuin is een functionele en aantrekkelijke buitenruimte die bedoeld is om het comfort en de esthetiek van een huis te verbeteren en die kan worden gebruikt voor diverse activiteiten. In deze blogpost geven we vijf eenvoudige tips om jouw tuin snel om te toveren tot een woontuin waarin je kunt genieten van het buitenleven!

Wat is een woontuin?

Een woontuin is een tuin die is ontworpen en ingericht als verlengstuk van een woning. Het is een buitenruimte die bedoeld is om te worden gebruikt als leefruimte en waar mensen kunnen ontspannen, eten, spelen en sociale activiteiten kunnen ondernemen. Een woontuin kan verschillende elementen bevatten, zoals grasvelden, bloembedden, terrassen, pergola's, tuinmeubilair, verlichting en waterpartijen. Het doel van een woontuin is om een aantrekkelijke en functionele buitenruimte te creëren waar mensen kunnen genieten van het buitenleven en tegelijkertijd het comfort en de esthetiek van hun huis kunnen versterken.

Hoe is de term woontuin ontstaan?

De term 'woontuin' is relatief nieuw en is ontstaan in de loop van de 20e eeuw, toen mensen begonnen te zoeken naar manieren om hun tuin te integreren in hun dagelijks leven en hun huis als geheel. Voor die tijd waren tuinen voornamelijk bedoeld als decoratie en om voedsel te verbouwen, en werden ze niet beschouwd als verlengstuk van het huis.

Woontuin en moestuin

In de jaren 30 van de vorige eeuw begon de moderne tuinarchitectuur op te komen, waarbij ontwerpers zoals Gertrude Jekyll en Vita Sackville-West zich richtten op het creëren van tuinen die zowel mooi als functioneel waren, en die het huis en de omringende natuur naadloos met elkaar verbonden. In de decennia die volgden, evolueerde de tuinarchitectuur verder en werden tuinen steeds vaker ontworpen als een verlengstuk van het huis, waarbij er veel aandacht werd besteed aan aspecten zoals privacy, comfort en functionaliteit.

Tegenwoordig is de woontuin een veelgebruikt begrip geworden in de wereld van tuinarchitectuur en -design, en wordt het beschouwd als een belangrijk onderdeel van het hedendaagse wonen.

Tip 1 - Creëer zitplekken

Een van de belangrijkste aspecten van een woontuin is het creëren van comfortabele zitplekken. Plaats bijvoorbeeld een loungeset, een hangmat of een picknicktafel in de tuin. Zorg voor voldoende schaduw met een parasol, een pergola of een schaduwdoek. Met comfortabele stoelen en tafels creëer je de perfecte omgeving om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht.

Dit is de Sabuga hoek loungeset 4-delig naturel rotan. De bank kan zowel als hoekbank als in delen worden neergezet. Verkrijgbaar via Bol.com

Sabuga hoek loungeset 4-delig naturel rotan

Tip 2 - Voeg planten toe

Een woontuin kan niet zonder planten! Planten zorgen voor kleur, sfeer en zuurstof in de tuin. Kies planten die passen bij de stijl van je huis en die goed gedijen in de omstandigheden in jouw tuin. Plaats bijvoorbeeld kleurrijke bloemen of klimplanten tegen de muur. Met planten creëer je een ontspannen sfeer en maak je de tuin nog aantrekkelijker.

Voor nieuw groen hoef je niet perse naar het tuincentrum. Bij Plant In A Box kun je heel makkelijk online je tuinplanten, stekjes en zaden bestellen. Wat dacht je van je eigen Citroenboom of Japanse Esdoorn?

tuinplanten bestellen

Tip 3 - Creëer een moestuin

Als je ruimte hebt, creëer dan een moestuin waarin je groenten en kruiden kunt verbouwen. Dit zorgt voor een gezonde en duurzame toevoeging aan je buitenruimte. Kies bijvoorbeeld voor een verhoogde moestuinbak of een verticale tuin. Met een moestuin voeg je niet alleen groen toe aan je tuin, maar kun je ook genieten van verse groenten en kruiden uit eigen tuin.
Extra tip: maak de bakken van stevig hout zoals eikenhout, dat is zowel binnen als buiten heel goed te gebruiken en gaat heel lang mee.

Tip 4 - Maak gebruik van verlichting

Verlichting kan de tuin sfeervol maken en zorgen dat je ook 's avonds comfortabel kunt zitten. Plaats bijvoorbeeld lantaarns, kaarsen of lichtsnoeren. Met goede verlichting creëer je een gezellige sfeer in de tuin en kun je ook 's avonds genieten van de buitenlucht.

Dit led lichtsnoer van Homèlle is ideaal voor buiten, geeft een mooie sfeer 's avonds en kun je jarenlang buiten late hangen (handig!).

Homèlle Lichtsnoer - 15 LED - 15 meter - Warm-wit - Tuinverlichting - Kerstverlichting - Buitenverlichting - Lichtslinger - Lampjes slinger - Transparant

Tip 5 - Houd het netjes

Zorg voor een opgeruimde en goed onderhouden tuin. Verwijder onkruid, snoei struiken en bomen en maak gebruik van plantenbakken of bloembakken om de tuin overzichtelijk te houden. Een opgeruimde tuin zorgt voor rust en overzicht en maakt de tuin nog aantrekkelijker.

Kijk, naast dat je je tuin onder de loep legt, ook eens kritisch naar je huis. Dat kan enorm opknappen met een eenvoudige schoonmaakbeurt. Een makkelijk schoon te maken gevel bereik je met de juiste tools.

Long story short, met deze vijf eenvoudige tips kun je jouw tuin snel omtoveren tot een gezellige plek waarin je komende zomer kunt genieten van het buitenleven. Wat een heerlijk vooruitzicht!

De links in dit artikel zijn gesponsorde links, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.