Happlify: de leukste shopping guide + blog

Over ‘wat geluk is’, kun je heel moeilijk doen, er zijn om die reden al ontelbare boeken over geschreven en studies naar gedaan. Maar weet je, geluk in de puurste vorm is niet tastbaar en ook al helemaal niet moeilijk, het is namelijk een gevoel. Een heel goed gevoel dat afgewisseld moet worden met minder goede gevoelens, want anders kun je niet vergelijken én niet weten wanneer je je gelukkig voelt. Zoals yin en yang.

Daarom zijn we nooit altijd gelukkig. En dat hoeft ook helemaal niet. Maar je kunt wel proberen zo vaak mogelijk een goed gevoel te hebben en dat lukt als je beter begrijpt waar jij gelukkig van wordt.

Als je hart een sprongetje maakt van dat ene liedje, als je volschiet bij een geur of herinnering, als je wegdroomt als je op dat ene snoepje kauwt. Stel je voor dat je dat allemaal in kaart brengt en bewaart in jouw geluksdocument? Dat is toch super waardevol voor de rest van je leven?!

De geluksstofjes

Hoewel dit geen wetenschappelijk artikel is, is het wel interessant te weten welke geluksstofjes in je hersenen ervoor zorgen dat je je gelukkig voelt. Hier volgen ze kort samengevat:

1 - Fenylethylamine (PEA) is een lichaamseigen stof dievooral wordt aangemaakt als je verliefd bent. Het geeft je energie,het beurt op, versterkt de aandacht en vermindert depressieve gevoelens. PEA wordt in de hersenen ook aangemaakt als gevolg van lichamelijke activiteit, zoals hardlopen. Dit kan verklarenwaarom depressieve personen vaak opknappen van sporten of andere lichamelijke activiteiten.

2 - Dopamine is een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen. Het wordt aangemaakt bij ‘aangename’ dingen zoals eten, sigaretten, seks en drank en geeft een kort maar intens moment van plezier. Door het prettige gevoel van dopamine raken mensen makkelijk verslaafd aan bijvoorbeeld roken of drinken. Ze zijn dan niet zo zeer verslaafd aan die sigaret of de drank maar aan de dopamine. Dopamine wordt ookaangemaakt als je verliefd bent.

3 - Endorfine geeft een gevoel van ontspanning, rust en stabiel geluk. Door aanraking wordt deze stof aangemaakt: als je door iemand geknuffeld, gemasseerd of vastgehouden wordt. In de liefde speelt endorfine vooral een rol als de verliefdheid plaatsmaakt voor houden-van. Dan neemt endorfine het stokje over van PEA en dopamine. Ook dit geluksstofje is verslavend.

4 en 5 - Oxytocine en vasopressine wakkeren gevoelens van kalmte, liefde en bescherming aan. Oxytocine bij vrouwen en vasopressine bij mannen. Het lichaam maakt deze stoffenonder meer aan als mensen seks hebben. De prettige gevoelens die deze stofjes veroorzaken verhogen ook de kans dat partners
zich emotioneel aan elkaar binden en ze stimuleren monogaam gedrag.

6 - Serotonine is een gelukshormoon dat je een opgewektestemming geeft. Deze neurotransmitter kan ervoor zorgen dat je energie hebt, dat je kunt genieten en het maakt je zelfverzekerd. Een tekort aan serotonine kan voor verschillende problemenzorgen, zoals depressieve gevoelens, angsten, verminderde eetlust, slaapproblemen en agressie.

Hoe vergroot je je eigen geluk?

Je kan niet voor 100% gelukkig zijn, maar het mooie is dat je je geluksgevoel wel kan verbeteren. Hoe dan? Door jezelf een groeihouding aan te meten, een positieve groeihouding om precies te zijn. Ook wel bekend als een positieve ‘mindset’. Onderzoekster Carol Dweck kwam als eerste met de termen ‘groeihouding’ en ‘onbeweeglijke houding’. Ze kwam erachter dat je met een groeihouding meer zelfwaardering hebt, veerkrachtiger bent en veel beter met uitdagingen om kunt gaan. Meer goed nieuws: je kunt jezelf een groeihouding aanleren, want je kunt deze houding trainen.

Met een groeihouding geloof je dat je altijd nieuwe dingen kunt leren en er beter van wordt als je het probeert. Heb je een onbeweeglijke houding, dan denk je dat je met een bepaalde hoeveelheid intelligentie en geluk geboren bent en dat het nooit beter wordt (iets met geboren als een dubbeltje, dat nooit een kwartje kan worden).
 

Groeihouding

💡 TIP: Kijk de film Yes Man eens

Het verhaal is gebaseerd op het autobiografische boek Yes Man van Danny Wallace, die een jaar lang overal ‘ja’ op zei en daar een dagboek over bijhield. 


Conclusie: overal ‘ja’ op zeggen is echt niet zaligmakend, maar overal ‘nee’ op zeggen al helemaal niet. Door wat meer met de golven mee te bewegen word je minder moe en kom je op plekken die je anders nooit had ontdekt!

Happlify your Life

Dit artikel komt uit het boek Happlify your Life, met dit praktische e-book hervind je stap-voor-stap dingen die je misschien was kwijtgeraakt: geduld, vriendelijkheid, vertrouwen in een ander (of in jezelf), tevredenheid, zelfspot en humor. De speciale 2024 versie is digitaal in te vullen, je krijgt er de e-mail reminder en de brief aan jezelf bij cadeau. Meer informatie >

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.