Happlify: de leukste shopping guide + blog

(Bijna) elke woensdagochtend, al twee jaar, sta ik om 7 uur samen met mijn twee 'zwem-matties' Petra (@liefsvanpeetje) en Margreet (@3en60), aan de Scheveningse kustlijn, klaar om ons onder te dompelen in het koude zeewater. Het is niet alleen een verfrissende start van de dag, maar het brengt ook super veel gezondheidsvoordelen met zich mee en het is super gezellig! Woon je in de buurt van water, waarom zou je ook niet eens een duik wagen? Hier zijn enkele redenen waarom deze wekelijkse gewoonte een positieve impact heeft op je leven.

Versterking van het immuunsysteem

Een van de meest fascinerende voordelen van zwemmen in koud water is de versterking van het immuunsysteem. Wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan koud water, stimuleert dit de productie van witte bloedcellen. Deze cellen spelen een cruciale rol in het bestrijden van infecties en ziekten. Regelmatig koudwaterzwemmen kan dus helpen om je lichaam sterker en weerbaarder te maken tegen verkoudheden en andere alledaagse kwaaltjes.

Verbeterde bloedsomloop

Het koude water heeft ook een gunstig effect op de bloedsomloop. Wanneer je in de zee duikt, vernauwen je bloedvaten zich en pompt je hart sneller om het bloed door je lichaam te laten stromen. Dit proces zorgt ervoor dat zuurstof en voedingsstoffen efficiënter door je lichaam worden getransporteerd. Na een duik voel je je vaak verkwikt en energiek, alsof je hele systeem een reset heeft gekregen.

Boost voor energieniveaus

Er gaat niets boven het gevoel van een koude plons om je wakker te schudden. Het koude water zorgt voor een onmiddellijke adrenalinestoot, wat je alertheid verhoogt en je energieker maakt. Deze energieboost houdt vaak de hele dag aan, waardoor je je productiever en levendiger voelt. Het is een natuurlijk alternatief voor die ochtendkoffie!

Stressvermindering en verbeterde stemming

Zwemmen in koud water heeft een opmerkelijk effect op je geestelijke gezondheid. Het stimuleert de aanmaak van endorfines, de zogenaamde gelukshormonen. Deze endorfines helpen om stress te verminderen en je humeur te verbeteren. Voor ons is die wekelijkse duik ook een beetje meditatief; het helpt ons om de drukte van het dagelijks leven even achter ons te laten en volledig in het moment te zijn. Daarnaast kunnen de kalmerende eigenschappen van het water bijdragen aan het verlichten van symptomen van depressie en angst. Het moment dat je uit het koude water komt is het fijnst. Je bent klaarwakker, hebt het niet meer koud en alles lijkt gereset!

In de winter gaan we nog steeds in bikini, maar wel met surfschoenen en handschoenen aan. Met de kou heb ik zelf eens heel lelijk mijn voeten opengehaald.

Gezondere huid

Zout water zit boordevol mineralen zoals magnesium, kalium en jodium, die allemaal gunstig zijn voor je huid. Deze mineralen helpen bij het hydrateren en herstellen van de huid, en kunnen zelfs helpen bij het verlichten van huidproblemen zoals eczeem en psoriasis. Na een duik voelt onze huid vaak zachter en gezonder aan.

Ondersteuning bij gewichtsverlies

Een minder bekend voordeel van koud water zwemmen is dat het kan helpen bij gewichtsverlies. Wanneer je lichaam aan koud water wordt blootgesteld, moet het harder werken om warm te blijven, wat leidt tot een verhoogde stofwisseling. Dit betekent dat je meer calorieën verbrandt, zelfs als je na het zwemmen alweer warm bent.

Sociale voordelen

Last but not least, het sociale aspect van onze wekelijkse zwemsessies is misschien wel het belangrijkste. Samen met vriendinnen zwemmen versterkt de band en het is leuk elke week even kort bij te kletsen. Het is een moment van samenzijn, mopperen, lachen en elkaar aanmoedigen. Het delen van deze ervaring maakt het niet alleen leuker, maar ook motiverender om door te gaan, zelfs (of juist) op de koudste ochtenden. Mijn vader is ook niet vies van een frisse duik trouwens. Als hij hier is, gaat 'ie meestal mee de zee in, die momenten zijn serieus onbetaalbaar!

Weer of geen weer, -5 of +25 graden, pikdonker of met een prachtig opgaande zon; wij gaan! 💛

Dus waarom zou jij het niet eens proberen?

Of je nu alleen gaat of samen met vrienden, een regelmatige duik in de zee is super gezond én leuk. Trek je bikini aan, trotseer het koude water en geniet van de vele voordelen. Daar krijg je geen spijt van en nu beginnen is easy ;-)

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.