Online shoppen: lekker vanuit je luie stoel shoppen, precies vinden wat je zoekt, en dan met één klik bestellen. Zo fijn! Maar er is ook een keerzijde. Steeds vaker duiken er nepwebshops op die maar één doel hebben: jouw geld afhandig maken. Vooral tijdens de drukke feestperiode is het een mijnenveld, waarschuwt RTL Nieuws. Elk jaar worden duizenden Nederlanders slachtoffer van deze vorm van oplichting, aldus de politie, zeker rond de feestdagen. Gelukkig kun je met een paar eenvoudige tips jezelf beschermen tegen deze internetcriminelen.
Er is nog meer goed nieuws: via onze Happlify Crew shop je altijd veilig. Wij checken elke webshop persoonlijk op betrouwbaarheid, kwaliteit en klantvriendelijkheid voordat ze op ons platform komen. Zo kun jij zorgeloos je favoriete cadeaus bestellen!
Een nepwebshop lijkt vaak veel op een echte webshop, maar achter de schermen is er niets legaals aan. Je bestelt een product, betaalt, maar krijgt nooit iets thuisgestuurd. Zo ben je niet alleen je geld kwijt, maar soms ook je vertrouwen in online shoppen. Door de volgende signalen te herkennen, kun je online oplichters vermijden.
Checklist: 8 signalen van een nepwebshop
1 - Controleer het webadres (URL) Een van de eerste dingen die je kunt doen, is het webadres goed bekijken. Nepwebshops gebruiken vaak langere, onlogische domeinnamen met extra cijfers of streepjes. Let ook op domeineindes zoals .xyz of .top, die vaak door oplichters worden ingezet.
2 - Check de beveiliging van de website Een betrouwbare webshop heeft altijd een SSL-certificaat, wat je kunt zien aan het slotje in de adresbalk en een URL die begint met ‘https://’. Dit slotje betekent dat je gegevens versleuteld worden verstuurd, wat een stuk veiliger is.
3 - Let op taalgebruik en spelfouten Websites van nepwebshops bevatten vaak slechte vertalingen en spelfouten. Een betrouwbare webshop neemt de tijd voor duidelijke, foutloze communicatie. Zie je kromme zinnen of meerdere spelfouten? Dan kun je beter wegklikken.
4 - Bekijk het aanbod kritisch Nepwebshops proberen je te verleiden met aanbiedingen die ‘te mooi om waar te zijn’ lijken, zoals merkkleding voor een fractie van de prijs. Check altijd even de gemiddelde prijs ergens anders om te zien of deze aanbieding echt wel klopt.
5 - Controleer de betaalopties Betrouwbare webshops bieden veilige betaalmethoden aan, zoals iDEAL, creditcard of achteraf betalen zoals Klarna. Als je alleen kunt betalen via een bankoverschrijving, onbekende betaalmethode of zelfs crypto, is dat een waarschuwingssignaal.
6 - Zoek naar bedrijfsgegevens In Nederland is het verplicht dat webshops bedrijfsgegevens vermelden, zoals een KvK-nummer, BTW-nummer en fysiek adres. Ontbreken deze gegevens? Dan kan het zijn dat je met een nepwebshop te maken hebt. Check ook het fysieke adres eens op Google maps. Een dikke plus is een 'Over ons'-pagina die klopt en waar je de mensen achter de webshop ziet.
7 - Lees online reviews en ervaringen Google de naam van de webshop en zoek naar reviews. Keurmerken zoals Webwinkelkeur geven een goed beeld van de ervaringen van andere klanten. Pas wel op voor gemanipuleerde reviews op de website zelf; zoek naar onafhankelijk geplaatste beoordelingen.
8 - Bekijk contactmogelijkheden Een legitieme webshop heeft een klantenservice die bereikbaar is via e-mail, telefoon of live chat (met een echt mens). Nepwebshops vermelden vaak slechts een e-mailadres, zonder verdere contactopties. Twijfel je? Stuur een vraag via e-mail en kijk of je een professioneel antwoord krijgt.
Deze checklist is opgesteld door Sell your stuff online, de plek waar echte love brands en professionele webshops worden gemaakt.
Shop veilig en zonder zorgen via Happlify!
Bij Happlify begrijpen we hoe belangrijk het is om veilig te kunnen winkelen. Daarom worden alle webshops op onze site zorgvuldig gescreend. Naast betrouwbaarheid controleren we ze ook op kwaliteit, positiviteit en goede service. Dit betekent dat de webshops die je hier op Happlify vindt, met liefde en zorg zijn geselecteerd en echt zijn – je kunt bij deze webshops dus met een gerust hart shoppen!
Van kleine creatieve makers tot bijzondere producten met een positief verhaal: wij hebben het allemaal, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de betrouwbaarheid. Als je kiest voor een winkel via jouw favoriete online shopping guide, weet je dat je goed zit.
Wat te doen als je toch bent opgelicht?
Mocht je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch slachtoffer worden van een nepwebshop, kun je dit melden bij de politie en bij je bank. Door snel actie te ondernemen, kun je mogelijk verdere schade voorkomen. Daarnaast helpt het om je ervaring te delen op reviewsites, zodat anderen gewaarschuwd zijn.
Ken jij nog iemand die deze checklist kan gebruiken?
Deel dit artikel en help ons samen de online winkelwereld een stukje veiliger te maken.
Interessant? Deel met iemand:
De verborgen Ierse ziel van Halloween: een reis naar de oorsprong
Van fast fashion naar capsule wardrobe: een persoonlijk verhaal van transformatie