“Dat is slecht voor je karma” is je vast wel eens gezegd als je iets deed waarvan je zelf ook wel wist dat het eigenlijk nét niet kon. Een propje toch op straat gooien, die ene collega hardnekkig negeren, je schoonmoeder per ongeluk niet uitnodigen, de zak M&M's van je kind leeg eten... You name it. Maar wat is karma nou eigenlijk? En waarom is karma bijvoorbeeld ‘a b*tch’ (only if you are)? Hier voor jou opheldering, een video én tips om je ‘bad karma’ te doorbreken.

Waar komt karma vandaan?

De term 'karma' komt uit het hindoeïsme en boeddhisme en betekent in het sanskriet 'actie'. Het wordt ook wel de wet van oorzaak en gevolg genoemd. Met andere woorden: elke actie die jij doet heeft een gevolg voor het leven. Vergelijk het maar met een steen die je in stilstaand water gooit. Het effect hiervan spreidt zich uit over het hele wateroppervlak.

Ripple effect van kamra

Goede en slechte karma

Stel je pikt stiekem het laatste stuk bananenbrood van je collega. Vervolgens krijg je buikpijn en moet je rennen naar de wc. Bad karma. Karma krijg je dus altijd terug. Maar werkt dat echt zo? En kun je karmapunten scoren als je iets aardigs doet voor een ander? Ja, als het om karma gaat wel, maar het gaat wel ietsje verder dan dat...

Aha, zó werkt dat

Beeld je in dat je bij elke actie een zaadje plant. Zoals vipassana-leraar S.N. Goenka zegt: “Uit een appelzaadje groeit geen perenboom, het soort zaadje bepaalt het soort plantje. Als je dus iets ‘slechts’ doet, kun je niet verwachten dat daar iets goeds uit voortkomt. Of andersom. Mensen die open en vrijgevig zijn bijvoorbeeld, creëren meer goodwill om zich heen dan mensen die vooral aan zichzelf denken.”

Appelboom

De wet van de aantrekkingskracht

Het komt dus neer op mindful zijn in wat je doet, zegt en denkt - ook voor wat betreft je onbewuste overtuigingen of gevoelens. Want we kunnen nog zo hard roepen hoe succesvol we zijn, als we het onbewust niet geloven, jinx je jezelf net zo hard. Zo werkt precies de wet van aantrekking. Andere voorbeelden: ‘niemand houdt van me’, ‘mensen verlaten me’. Als daar je diepe innerlijke overtuiging zit, zal dat onbewust de situatie zo beïnvloeden dat er steeds iets vergelijkbaars gebeurt en het gevoel wordt herleeft.

💡 Gevoelens zijn sterke karmische krachten en kunnen daardoor lang vastgehouden worden. 

Dus als het leven je opzettelijk tegen lijkt te zitten, mensen je als vuil blijven behandelen, je steeds blijft struikelen over je eigen veters, óf over serieuzere zaken… Probeer dan eens terug te kijken: van gevolg, naar oorzaak, naar actie. Misschien is het dat toch niet karma die de b*tch is…

Karma is a b*tch

Doorbreek je ‘bad karma’

Volgens Marnix van Rossum die jarenlang boeddhisme bestudeerde, doorbreek je hiermee jouw karmische patronen:

  1. neem verantwoordelijkheid voor de dingen die gebeuren in je eigen leven,
  2. bekijk en accepteer je gevoelens en neigingen, zonder ze direct als waarheid aan te nemen,
  3. ervaar je onderliggende overtuigingen,
  4. sta open voor de mening van een ander, ook al lijken degene die je hebt de waarheid,
  5. leer jezelf een houding aan van onderzoek en interesse. Niets is fout, alles is een moment om wijzer te worden,
  6. leer je neer te leggen bij veranderingen en oefen op het loslaten als Elsa

Hier nog een interessante video over karma

Hoe staat het met jouw karma?

Vertel, wat is jouw ervaring met karma? Wil je hier meer over lezen? Kijk dan eens naar mijn Happlify your life geluksboek.

 

Mariko Naber

De auteur: Mariko Naber

Branding expert en online ondernemer Mariko is het happy brain achter Happlify. Samen met partner Mark runt ze Happlify, Sell your stuff online en branding agency Loaded ink BNO. Ze houdt van feel good, random acts of kindness, gehaktballen, chocolademousse, family time, zee, piña colada, sugar & spice and everything nice.

  

Bronvermelding: Mathijs van der Beek en Mindfulness.in
Coverfoto is van Elia Pellegrini via Unsplash  

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

3 reacties

    • Wim van Zeijl
    • 11 september 2023 om 16:58

    Je gedachten bepalen je leven

    • Jeroen
    • 11 mei 2023 om 22:12

    Genieten van het leven met respect en liefde voor andere.

    • Princess pooja
    • 11 maart 2022 om 14:28

    Liefde

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.