Happlify: de leukste shopping guide + blog

Ons landje is klein maar toch heeft het de hoogste museumdichtheid ter wereld. In alle grote steden vind je een diversiteit aan musea. Maar er zijn natuurlijk ook een hoop musea te vinden in de kleinere plaatsen.

Online musea bezoeken

Helaas is het bezoeken van musea nu even niet mogelijk maar wat wel kan is een museum online bezoeken. Hoe leuk is dat. Zo stond ik oog in oog met de wereldberoemde ‘Amandelbloesem’ van Van Gogh en kwam zijn zelfportret ook nog voorbij in het Van Gogh Museum.

Van Gogh

In het Rijksmuseum kunnen kinderen de sleutel challenge spelen door online in het museum op zoek te gaan naar sleutels die te vinden zijn bij bepaalde schilderijen. Ook erg leuk om als volwassene te spelen weet ik uit ervaring. En het verhaal achter de Nachtwacht is mij ook nu helemaal duidelijk. Eigenlijk kom je online meer dingen te weten over een schilderij dan dat je een museum bezoekt. Het is in het museum juist de ervaring om een schilderij van heel dichtbij te kunnen bekijken wat online toch anders voelt maar ik vind het ontzettend leuk opgelost zo door de musea. Ik heb nog nooit zoveel musea bezocht in één jaar.

De Nachtwacht met Rembrand erop

Wist je dat…

  • Rembrandt van Rijn zichzelf op de Nachtwacht schilderde? Het harde bewijs is hiervan nooit geleverd maar toch zijn mensen het erover eens. Links achterin, tussen de man met de veren op zijn hoed en de man met de helm, heeft Rembrandt zichzelf geschilderd met de baret op zijn hoofd.

  • Vincent van Gogh pas wereldberoemd werd na zijn overlijden en dat kwam door zijn schoonzus Jo. Van Gogh verkocht maar één schilderij toen hij nog leefde. Toen de broer van Vincent, Theo, overleed bleef de 28e jarige Jo achter met hun zoontje en zette zij zich in om de schilderijen van Vincent te verkopen en dat ging zo goed dat hij al gauw wereldberoemd werd.

  • De Victory Boogie Woogie eigenlijk nog niet af was. Als vrienden langskomen zegt hij een paar keer dat het bijna af is maar gooit daarna alles weer om. Alleen een blauw blokje rechts van het midden verandert hij niet. Als Mondriaan ziek wordt bedekt hij nog een keer heel veel vierkantjes met een andere kleur tape en schildert sommige stukken over. Mondriaan overlijdt voordat hij het af kan maken.

Street art

Als het straks weer mag dan ga ik zeker een aantal musea bezoeken, want de online tours hebben mij enthousiast gemaakt. Wat je zeker ook moet doen dan is de prachtige street art bekijken die je in veel steden tegenkomt. Graffiti is dus niet alleen maar klakkeloos op muren kladden maar de mooiste kunstwerken kom je soms tegen. In Den Haag bijvoorbeeld zijn saaie transformatorhuisjes omgebouwd tot echte eyecatchers en in Brussel heb je een street art route en verbaas je je wat je allemaal ziet.

Street art Brussel

Wil je ook de kunst en cultuur ontdekken in Nederland en België koop dan deze leuke gids van time to momo - €17,95 en maak alvast plannen als het straks weer allemaal mag.

💛 Vertel, wat is jouw favoriete Belgische of Nederlandse museum-tip? Deel het hieronder met ons in een reactie.

Tessa

Auteur - Tessa Droge
Officemanager en planner als beroep en in haar vrije tijd dol op lezen, lekker eten, winkelen en reizen. De dingen waar ze zoveel plezier uithaalt test ze graag uitgebreid uit. Voor Happlify probeert ze (nieuwe) producten en schrijft over haar bevindingen. Je zal haar hier zeker nog vaker tegenkomen.

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.