Miso is één van de essentiële ingrediënten in de Japanse keuken en jij kent het misschien van de misosoep. Een geurend kommetje soep boordevol umami, de vijfde smaak (naast zoet, zuur, zout en bitter). In Japan is het, samen met een kommetje rijst, de afsluiter van de maaltijd. Maar waar ik nu echt blij van word is dat misosoep helemaal niet moeilijk zelf te maken is. Bovendien kan je de soep vullen met alles wat jij lekker vindt: paddenstoelen, noedels, tofu, groenten etc.

Wat is miso nou eigenlijk?

Miso is een gefermenteerde pasta gemaakt van sojabonen, zout en granen, of rijst. Fermenteren betekent dat je biologische bestanddelen met behulp van bacteriën, celculturen of schimmels aangepast, zo blijft een product langer houdbaar. Koji is de schimmel die ervoor zorgt wat ervoor zorgt dat het fermenteren kan beginnen, zodat wij kunnen genieten van miso en ook van sojasaus en sake.

Wat is Miso soep

Soorten miso

Laten we beginnen bij de witte miso, oftewel shiro miso, die is gemaakt van sojabonen met rijst-koji. Deze is lekker licht en zoet van smaak en kun je gebruiken in dressings, mayo-dip en sausen.

Gele miso, awase miso, is een tikkeltje donkerder van kleur en gemaakt van sojabonen en gerst-koji gemengd met wat rijst-koji. Hij is hartiger dan de witte, maar nog steeds lekker in dressings, marinades en sausen.

Rode miso, aka-miso, is gemaakt van sojabonen en graan-koji. De smaak is heel intens en zit echt tjokvol umami, lekker voor een kom misosoep.

Tegenwoordig ligt miso in het schap bij veel natuurvoedingswinkels!

Miso pasta

Eh... konbu-zeewier en bonito-vis?

Misopasta is niet het enige ingrediënt van misosoep, dashi is de bouillon waar de pasta doorheen geroerd wordt. Die is gemaakt van konbu-zeewier en bonito-vis en je kunt hem bij ons, maar tegenwoordig ook in heel veel toko’s, of biologische supermarkten vinden. Wil je geen vis eten gebruik dan gewoon een lekkere groenten bouillon als basis. 

Ook niet onbelangrijk als je een pak miso aanschaft: het is al gefermenteerd dus het blijft oneindig houdbaar. Stop het wel in een afgesloten bakje en bewaar het in de koelkast, dan kun je er nog maanden van genieten.

Konbu zeewier

Het recept

Nu je wat meer weet over misopasta is het de hoogste tijd om één van mijn favoriete Japanse recepten met je te delen. Favoriet, omdat het zo lekker snel, simpel en op en top Japans is.

Ingrediënten

Aantal porties: 4 personen

  • 1 liter dashi bouillon (1 liter water en een zakje kombu dashi poeder, visfond, of groenten bouillon)

  • 1/2 blok stevige tofu, uitgelekt en in blokjes van 1cm gesneden

  • 8 peultjes, schoongemaakt diagonaal gehalveerd en een paar minuten geblancheerd

  • 4 el donkere (rode) miso pasta

  • optioneel: snufje shichimi togarashi (7-kruiden peper)

Bereidingswijze

  1. Doe de dashi-poeder bij het water en breng de bouillon aan de kook,
 of breng de visfond aan de kook (wel even opletten of je hem moet aanlengen met water).

  2. Voeg de tofu en de peultjes toe.

  3. Doe wat van de bouillon in een kommetje, meng daar de miso pasta door en roer dit toe door de bouillon in de pan. Breng de soep aan de kook en zet dan onmiddellijk de warmtebron uit.

  4. Serveer de soep in mooie kommen en strooi er, als je hebt, een snufje shichimi over. 

Miso soep homemade

💬 Vertel, ga je dit ook proberen?

  
Ingrid Beijer - Roppongi

De auteur: Ingrid Beyer

IIngrid van Happlify crew member Roppongi is een veel te bescheiden Japan-expert die je álle ins en outs kan vertellen. Roppongi is dé webshop voor liefhebbers van Japan, design, lekker eten, thee en DIY. Bezoek Roppongi en het blog regelmatig voor het snelste tripje naar Japan. De blogposts van Ingrid >

 

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

1 reactie

    • Rita Ruby
    • 21 april 2023 om 11:41

    L.S.,
    Miso soep is gefermenteerfe soep, maar volgens mij gaat de fermentatie verloren aks je de misopoeder of -pasta laat koken of in kokend water stopt. Of is dat niet zo ? Wat te doen ?
    Met vriendelijke groet,

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.