Happlify: de leukste shopping guide + blog

Terwijl wij op 5 mei de vlaggen uithingen om onze vrijheid te vieren, hangen rond deze tijd in Japan duizenden kleurrijke koinobori's vrolijk te wapperen in de wind. Koi betekent karper en nobori betekent vlag en met deze kleurrijke karpervlaggen wensen ouders hun jongens een gelukkig leven. Alhoewel, tegenwoordig geldt die wens eigenlijk voor alle kinderen, want 5 mei is het elk jaar ook kodomo-no-hi en dat betekent kinderdag.Waarom een karpervlag?

De karper is niet zomaar het symbool voor deze dag (je kunt deze vlaggen het hele jaar rond laten wapperen), hij is namelijk beresterk en zwemt zelfs tegen een waterval op. Japanse families hangen koinobori buiten op om hun kinderen een gezond en sterk leven te wensen, binnen staat een een samurai in strijdkostuum en een samurai-helm (kabuto). Samurai namen lange vlaggen mee om het strijdtoneel te markeren. Dat waren oorspronkelijk vlaggen in allerlei vormen en kleuren en door de eeuwen heen is daar de koinobori uit geboren.Een hele set van deze karpervlaggen bestaat uit vier vissen: een zwarte (de vader), een rode (de moeder), een blauwe en een groene (de kinderen).

Het verhaal

Deze Japanse traditie is geboren uit een Chinese legende. Het verhaal gaat over de reis van karpers die de Gele rivier stroomopwaarts zwommen. Het doel van de reis was de “Drakenpoort” waar de Keizer een wedstrijd hield. Elke karper die door de poort wist te zwemmen veranderde in een draak. Als het niet lukte zwommen de karpers weer terug naar de zee, om het jaar daarop weer een poging te wagen.De mooiste plekken in JapanEigenlijk kom je de vrolijke vlaggen overal in Japan tegen: in de stad, of op het platteland, bij toeristische trekpleisters, tempels en shinto schrijnen. Zolang ze maar lekker hoog kunnen hangen, zodat het lijkt alsof ze in de lucht zwemmen. Nu een reis naar Japan er voorlopig niet inzit neem ik jullie graag mee naar een paar mooie plekjes.

Het is leuk om een koinobori festival te bezoeken, want er is altijd veel lekker eten en je kunt genieten van optredens. Waar ik heen zou gaan? Natuurlijk begin ik dan met een plaats op Kyushu, het zuidelijke eiland waar ik gewoond heb. Daar vindt, zeggen ze, het oudste festival van Japan plaats. Bij de Tsuetate Onsen in Kumamoto, een gebied waar veel hot springs te vinden zijn, hangen de koinobori boven het water.


Er zijn aardig wat rivieren waar de vissen vlaggen overheen gespannen worden. Op een uurtje met de trein van Tokyo ligt Ibaraki, waar over de rivier wel 1.000 koinobori hangen. Precies tussen Osaka en Kyoto ligt Takatsuki en daar hangen ze boven de Akuta rivier.
In de hoofdstad is het leuk om Tokyo Midtown te bezoeken, een populair winkelcentrum midden in Tokyo. Ze organiseren er verschillende activiteiten voor de hele familie en van eind april tot begin mei is er een Koinobori Art Collection. Prachtig beschilderde koinobori van zo’n 100 kunstenaars waaien dan in de wind. Je kunt er voor een paar honderd yen ook zelf een karpervlag beschilderen. 


Geluk in jouw huis

Wil je deze oeroude Japanse traditie in huis halen, maak dan een vrolijke slinger. Je hebt er alleen wat origamiblaadjes, een stift, een draad en een dikke naald voor nodig.Vouw de vissen volgens dit schema (download hier), dat is echt niet zo moeilijk! Teken de oogjes op de visjes, rijg ze aan een koord, of een draad en hang ze op.Speciaal voor jou, deze Roppongi Koinobori origami DIY tutorial. Klik hier & download en maak een vrolijke slinger.

Haal een echte koinobori in huis

Ben je niet zo handig, kijk dan eens naar deze prachtige koinobori collectie van Madame Mo bij Roppongi. Die verdienen een ere plaats in je huis!

Bij Roppongi vind je overigens veel verschillende karpervlaggen, groot en klein, het zijn stuk voor stuk echte blikvangers. Ze worden vaak in huis gehangen en vrolijken een ruimte direct op, maar wapperend in de wind zijn ze ook geweldig. Kies jouw eigen koinobori bij Roppongi, of bestel meteen een heel 'gezin' ;-)

  
Ingrid Beijer - Roppongi

De auteur: Ingrid Beyer

IIngrid van Happlify crew member Roppongi is een veel te bescheiden Japan-expert die je álle ins en outs kan vertellen. Roppongi is dé webshop voor liefhebbers van Japan, design, lekker eten, thee en DIY. Bezoek Roppongi en het blog regelmatig voor het snelste tripje naar Japan. De blogposts van Ingrid >

 

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.