Geluk zit in een klein hoekje zeggen wij, nou in Japan struikel je over die hoekjes! Je vindt er geluksbrengers bij de verschillende tempels, op straat en bij de mensen thuis. Wij hebben het hoefijzer, lieveheersbeestje en klavertje vier, daar lijkt de lijst gelukspoppetjes eindeloos. Hoogste tijd om de betekenis van 7 Japanse geluksbrengers uit de doeken te doen. Dit is deel 1 en hier lees je Japanse geluksbrengers - deel 2.
Geluksbrenger - Maneki neko, het Japanse gelukskatje
De allerbekendste hier is het Japanse gelukskatje, de maneki neko. 'Maneki' komt van het werkwoord 'maneku' dat wuiven betekent en 'neko' is het Japans voor kat, wuivende kat dus. Dit katje kom je met zwaaiend armpje tegen in winkels en restaurants. Daar wuift het met z’n linkerpootje klanten naar binnen. Zie je het rechterpootje zwaaien, dan haalt het geld binnen.
Niet alle gelukskatjes zijn van plastic, of hebben een bewegend pootje. Er zijn ook gekleurde exemplaren van aardewerk en elke kleur heeft een andere betekenis. Zo beschermt het zwarte katje je tegen gevaar, het groene katje brengt geluk bij het studeren, het rode brengt gezondheid en het roze katje liefde.
Geluksbrenger - Daruma de monnik die geluk brengt
Dit kegelvormige, vaak rode, gelukspoppetje heeft het gezicht van een man, dikke wenkbrauwen en snor. Het is de afbeelding van Bodhidharma, de stichter van het Zenboeddhisme. Het allerbelangrijkste kenmerk van de daruma zijn de witte oogjes die jij in mag kleuren. Deze geluksbrenger is namelijk een stok achter de deur om je doelen te bereiken. Stel jezelf een doel en kleur het linker oogje in, heb je het gehaald dan mag je het rechter oogje inkleuren. Een mooi symbool dus om je te helpen als je hebt besloten om je leven anders aan te pakken.
Geluksbrenger - Kraanvogel de Japanse geluksvogel
De origami kraanvogel is hier inmiddels een graag geziene gast. Kraanvogels, tsuru in het Japans, staan symbool voor geluk, een lang leven en onsterfelijkheid. Traditionele bruidskimono hebben vaak een geborduurde afbeelding van deze sierlijke vogel.
Helaas schuilt achter dit mooie symbool ook het tragische verhaal van Sadako uit Hiroshima. Toen ze twee jaar was viel de atoombom en 10 jaar later bleek ze leukemie te hebben. Om haar een lang leven te wensen vouwden vrienden en familie ruim 1.000 kraanvogels. Helaas stierf ze toen ze 12 jaar jong was.
Haar verhaal is gelinkt aan de traditie van senbazuru, 1.000 origami kraanvogels aan een touwtje geregen die je een lang leven beloven. Deze kleurrijke decoraties hangen in de Vredesparken van Nagasaki en Hiroshima: om ons bewust te maken verschrikkelijke impact van atoombommen, die voor altijd de wereld uit moeten.
Meer sakura moois uit Japan 🌸
Wil je een beetje Japans geluk in huis halen, of verdient iemand in je omgeving een klein beetje extra geluk? Hier staan ze allemaal bij elkaar, welke past het best bij jou? Al die Japanse symbolen zijn natuurlijk hartstikke leuk, maar geluk zit vaak ook in kleine dingen om je heen. Lees deze 7 tips en sta eens stil bij de kleine momenten en leer nog meer te genieten.
💬 Vertel, ga je dit ook proberen?
De auteur: Ingrid Beyer
IIngrid van Happlify crew member Roppongi is een veel te bescheiden Japan-expert die je álle ins en outs kan vertellen. Roppongi is dé webshop voor liefhebbers van Japan, design, lekker eten, thee en DIY. Bezoek Roppongi en het blog regelmatig voor het snelste tripje naar Japan. De blogposts van Ingrid >
Interessant? Deel met iemand:
Maak je eigen happy jungle
Minder prikkels, meer genieten? Deze apps en tips helpen je daarbij.