Happlify: de leukste shopping guide + blog

We hebben ontdekt dat veel Happlify bezoekers en volgers (creatief) zelfstandig ondernemer zijn, of dat ooit full time hopen te zijn. 'Iets voor jezelf' is vaak al gauw bedacht en gestart. Tegenwoordig zet je zelf binnen no-time een webshop op bijvoorbeeld. Maar als ondernemer heb je te maken met allerlei soorten risico’s. Eentje waar je ook mee te maken hebt, maar waar je waarschijnlijk maar weinig bij stilstaat, is het risico op arbeidsongeschikt raken.

We denken er liever niet over na, maar helaas kan het iedereen overkomen. Gelukkig is er een verzekering beschikbaar waarmee je dit risico kunt afdekken: de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Is het een goed idee om deze af te sluiten? Je leest het in dit artikel!

Wanneer is het verstandig?

In sommige gevallen is het verstandig om deze polis af te sluiten en in andere gevallen is het wellicht minder noodzakelijk. Wanneer is de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) echt belangrijk? In ieder geval als je geen grote financiële buffer voor jezelf hebt opgebouwd. Als ondernemer kun je namelijk niet bij de overheid aankloppen voor een uitkering wanneer je niet meer in staat bent om te werken. Je zult het dus met je eigen spaargeld moeten doen. Heb je niet zo veel spaargeld, dan is het een goed idee om een AOV af te sluiten. Raak je arbeidsongeschikt, dan kun je rekenen op een maandelijkse uitkering van de verzekeringsmaatschappij.

Ook voor ondernemers met een bedrijf met een belangrijke sociale functie, kan de AOV een uitkomst bieden. Neem bijvoorbeeld een huisarts. Er zijn veel mensen die voor hun gezondheid voor een deel afhankelijk zijn van hun huisarts. En aangezien huisartsen het erg druk hebben, kunnen mensen vaak niet zomaar bij een andere huisarts terecht als hun eigen huisarts uitgevallen is. Als huisarts is het daarom slim om een AOV af te sluiten die genoeg uitbetaalt om een vervanger in dienst te nemen. Zo kun je je patiënten altijd blijven helpen.

Wanneer is het minder nodig?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp is in sommige gevallen niet ontzettend noodzakelijk. Bijvoorbeeld als je een flinke financiële buffer voor jezelf hebt opgebouwd in de tijd dat je als ondernemer actief was. Mocht je dan arbeidsongeschikt raken, dan red je het misschien wel met je eigen middelen. Dit geldt zeker als je wat ouder bent, of als je geen gezin hebt, omdat je dan minder middelen nodig hebt om jezelf te onderhouden.

Wat kost een AOV?

Als je voor jezelf hebt besloten dat het verstandig is om een AOV af te sluiten, dan ben je vast benieuwd hoeveel je hier per maand aan kwijt zult zijn. Helaas kunnen we hier moeilijk een eenduidig antwoord op geven. De hoogte van de premie is namelijk afhankelijk van verschillende factoren en kan per situatie behoorlijk verschillen. Zo betaalt een advocaat over het algemeen een lagere premie dan een timmerman, omdat het beroep van de advocaat minder risico’s met zich meebrengt die kunnen leiden tot arbeidsongeschiktheid.

Voor de exacte kosten van een AOV voor jouw situatie kun je het beste de website van je verzekeraar raadplegen. Vaak vind je hier een rekentool waarmee je de kosten van een polis kunt berekenen.

Beeld: Unsplash

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.