Happlify: de leukste shopping guide + blog

Kerstavond is wereldwijd een moment van gezelligheid en samenzijn, maar in IJsland vieren ze deze avond op een wel heel bijzondere manier. Stel je voor: je zit comfortabel bij de open haard, sneeuwvlokken dwarrelen zachtjes neer buiten het raam, en je bent omringd door familie, goede boeken en heerlijke chocolade. Dit is geen scène uit een winterse roman, maar een echte IJslandse traditie genaamd 'Jólabókaflóðið'. Duik mee in deze betoverende traditie die lezen en gezelligheid (weer) samenbrengt.

Wat is Jólabókaflóðið?

Jólabókaflóðið, letterlijk vertaald als 'vloed van kerstboeken', is een hartverwarmende IJslandse traditie waarbij mensen op kerstavond boeken uitwisselen en de rest van de avond besteden aan lezen mét chocolade. Deze traditie is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen papier een van de weinige importproducten was die niet gerantsoeneerd waren in IJsland. Boeken werden daardoor het ultieme kerstcadeau, en deze traditie is sindsdien onmisbaar daar.

Jólabókaflóðið

Een zee van verhalen

In IJsland is het geven van boeken zo populair geworden dat er een speciale catalogus, de 'Bókatíðindi', wordt uitgebracht waarin alle nieuwe publicaties van het jaar worden vermeld. Deze catalogus is een essentieel onderdeel van de IJslandse kersttraditie en wordt naar elk huishouden in het land verzonden. Het is een moment waarop iedereen zich verheugd op het ontdekken van nieuwe verhalen en avonturen.

Lezen mét chocolade

Maar wat zou een boek zijn zonder iets lekkers op kerstavond? Met Jólabókaflóðið gaat het lezen van een nieuw boek hand in hand met het genieten van chocolade. Het is een combinatie die zorgt voor een onvergetelijke kerstavond. De zoetigheid versterkt de ervaring van het verdwalen in een nieuw verhaal.

FYI: chocolade bestel je trouwens heel makkelijk bij Chocolade bezorgd, niet alleen met Kerst ;-)

Chocolade bezorgd

Waarom je deze traditie zou overwegen...

Jólabókaflóðið is meer dan alleen een traditie; het is een viering van literatuur, familie, en het eenvoudige plezier van een goed boek. In onze snelle, digitale wereld biedt deze IJslandse gewoonte een moment van rust en ontspanning. Het benadrukt het belang van quality time met dierbaren en het plezier van lezen, een activiteit die vaak op de achtergrond raakt in ons dagelijks leven.

Hoe vier je Jólabókaflóðið?

Het vieren van Jólabókaflóðið is heel eenvoudig:

  1. Kies een boek uit voor de mensen waarmee je kerstavond viert en pak het feestelijk in.
  2. Zorg voor voldoende chocolade om te delen.
  3. Maak een gezellige leeshoek met dekens en kussens.
  4. Neem de tijd om samen te genieten van je nieuwe boeken.
      

 

Sluit je aan bij de traditie

Wat is er mooier dan de magie van kerstavond te combineren met het plezier van verhalen en chocolade? Laten we deze IJslandse traditie ook beginnen en er onze eigen draai aan geven. Laten we samen een nieuwe traditie beginnen die draait om rust, verbinding en natuurlijk, heel veel leesplezier! En vooral ook een fijne kerst.

Op Vleugje IJsland lees je meer over IJsland en Kerst.

Beeld: Unsplash
De links in dit artikel zijn gesponsorde links, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.