I know, ik ben een beetje late to the party met Hygge, maar toch blijft deze Deense levensfilosofie me fascineren. Het laat me niet los en bovendien is hygge, wat ongeveer klinkt als 'hue-ge', ook gewoon tijdloos. Het is, net als ons oer-Hollandse 'gezellig', niet lekker letterlijk te vertalen. Hygge zou je grof trouwens wél ongeveer als gezelligheid kunnen omschrijven, maar dat dekt de lading toch nog steeds niet écht.
Wat is hygge ook alweer?
Hygge is net zo Deens als de Deense pulsar (hotdogs) en Carlsberg bier. De essentie van hygge is het maken van een fijne warme sfeer, genieten van de goede dingen in het leven met fijne mensen om je heen. De warme gloed van kaarslicht is hygge, net als vrienden en familie. Bij voorkeur tafel je urenlang met fijne sfeermakers, lekker eten en drinken en praat je over de grote en kleine (gemoedelijke?) vraagstukken. Misschien verklaart deze way of life wel waarom de Denen vaak als gelukkigste mensen ter wereld worden genoemd. Dat zo achter elkaar opgesomd te hebben, denk ik dat Hygge en Happlify zonder twijfel familie zijn ;-)
Waar komt hygge vandaan?
Verrassend genoeg komt hygge oorspronkelijk niet uit de Deense taal, maar het uit het Noors. In het Noors betekent hygge zoiets als 'welzijn'. Het woord kwam als eerste voor in het Deense schrift rond het einde van de 18e eeuw en de Denen hebben het sindsdien niet meer losgelaten. Het fijne van hygge is dat het overal toegepast kan worden, wat de Denen dan ook doen. Ook al bereikt hygge daar rondom de kerstperiode zijn piek, je vindt het het hele jaar door en overal in Denemarken.
Hygge recept voor gure dagen
SNOBRØD (draaibrood)
Ok, dit is écht niet het meest speciale brood dat je ooit hebt geproefd, maar door de bereidingswijze scoort het hoog op de hygge-ranglijst. Vooral kinderen zijn er dol op en het combineert heerlijk met elke (liefst zelfgemaakte) soep.
Ingrediënten
Hoeveelheid: 6 stuks
Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten (inclusief een uur waarin het deeg moet rusten). De baktijd hangt af van het vuur en je geduld, maar meestal ligt die rond de 10 minuten.
• 25 gram boter}
• 1/4 liter melk
• 25 gram gist, 2 theelepels suiker
• 3/4 theelepel zout
• 400 gram bloem (je kan hier natuurijk ook voor een volkoren variant kiezen)
• optioneel: karwijzaad en/of grof zeezout
Bereidingswijze
1. Smelt de boter in een pan en voeg de melk toe. Verhit tot het lauwwarm is. Doe de gist erbij en laat die oplossen.
2. Giet dit mengsel in een grote kom en doe de andere ingrediënten erbij en meng er deeg van. Houd een klein beetje bloem achter. Kneed het deeg goed en doe het terug in de kom. Dek af en laat een uur rijzen op een warme plek.
3. Strooi wat bloem op een werkoppervlak en leg het deeg erop. Kneed opnieuw goed door en voeg de resterende bloem toe. Verdeel het deeg in zes stukjes en maak van elk stukje een slier van ongeveer 40 centimeter lang. Wikkel de sliert om een niet al te dunne (schone) tak (die je eventueel eerst omwikkelt met aluminiumfolie). Paneer het nog niet gare draaibrood met wat karwijzaad en/of grof zeezout.
4. Bak het brood boven de vlammen van een kamp- of haardvuur (of winter barbecue), maar let erop dat je het niet te dicht bij de vlam houdt. Jouw snøbrod is gaar wanneer je een hol geluid hoort als je erop klopt, of wanneer het gemakkelijk van de stok af glijdt.Zo, laat die winter dan nog maar even komen. Wij cocoonen wel lekker hygge met een kaarsje, een geurige kop chocomel en een goed boek in ons gezellig gemaakte thuis-hol.
Vertel, hoe hygge ben jij eigenlijk?
Bron: Visitdenmark.nl en het boek Hygge van Meik Wiking
Interessant? Deel met iemand:
Spread kindness like confetti. Doe je mee?
Wedden dat je dit nog niet wist over de kleur blauw