Happlify: de leukste shopping guide + blog

Vriendschap is iets bijzonders en moeilijk te omschrijven in een paar woorden. De mens is een sociaal wezen. Als we ver teruggaan in de tijd (lees: tijdens het ontstaan van de homo sapiens ca. 125.000 geleden) leefde de mens al samen in groepen. Maar samenleven in dezelfde groep of dezelfde baan hebben, in dezelfde klas zitten, de kids op dezelfde peuterschool hebben, etc. wil nog niet zeggen dat er automatisch vriendschap ontstaat.

Vriendschap ontstaat op basis van een klik, vertrouwen of gelijke overeenkomsten. Sommige vriendschappen bestaan al sinds de kleuterschool, sommige ontstaan spontaan en sommige verdwijnen. Vriendschap is een zeer breed begrip en kent dan ook vele verschillende levels. In dit artikel lees je het belang van vriendschap, wat de effecten zijn van vriendschap en hoeveel vriendschappen een mens gemiddeld nodig heeft. 

Het belang van vriendschap

De meeste mensen hebben al eens ervaren hoe fijn het is om een of meerdere, goede vriendschappen te hebben. Iemand die je begrijpt, waar je mee kunt lachen, iemand die je steunt wanneer dit nodig is en iemand die naar je luistert. Wij mensen zijn zoals sociale wezens, we hebben het nodig in contact te zijn met mensen en onze gevoelens te delen. Hoewel familie soms als vriendschap kan voelen, is de band tussen vrienden meestal anders. Vaak zijn er weinig tot geen grenzen en wordt er niet veroordeelt, daar waar dit in families nog wel eens kan voorkomen. Hiernaast vinden mensen het ook fijn om er te zijn voor iemand. Wanneer een vriend het moeilijk heeft, je advies nodig heeft of gewoon eens wil praten, geeft het een fijn gevoel iets te kunnen betekenen voor diegene. 

Yep, de band tussen vrienden en familie is anders. In geluksboek Happlify your life kun je ook lezen over vriendschap en familie. Dit is de afbeelding van pag. 82 (week 25).

Familie vs vrienden

Sociaal en emotioneel effect van vriendschap

Vriendschap heeft een positief effect op de mens en de psychische gezondheid. Het maakt ons vrolijker, geeft ons motivatie en boost het zelfvertrouwen. Vriendschap zorgt ervoor dat we ons minder eenzaam voelen. In verschillende onderzoeken is dan ook aangetoond dat vriendschappen bijdragen aan het verminderen van stress, angst en depressie. Vriendschap kan ook zorgen voor zelfverbetering, vrienden kunnen je soms een spiegel voorhouden en confronteren als dit nodig is. Hiernaast zorgt het voor een gevoel van ‘ergens bij horen’, wat de mens nodig heeft.

Vriendschap is belangrijk

Hoeveel vriendschappen heb je nodig?

Vriendschappen zijn belangrijk in het leven, maar hoeveel vrienden heb je eigenlijk nodig? Dit is voor ieder individu verschillend. Misschien heb je veel verschillende vrienden, maar ben je niet zo close met iedereen. Misschien heb je er één, waarmee je alles deelt, of heb je eigenlijk helemaal geen behoefte aan vrienden. Dat is ook echt niet uitzonderlijk. Hoeveel vriendschappen je hebt, hangt dus ook echt af van je eigen persoonlijkheid.

Vriendinnen maken
Omdat ieder mens een andere behoefte heeft, is een exact getal plakken op de vraag ‘hoeveel vriendschappen heb je nodig’ nogal zwart-wit. Wel is uit onderzoek gebleken dat een mens toch wel behoefte heeft aan 2 tot 5 hechte vriendschappen. Je zult waarschijnlijk zelf wel merken dat je niet met elke vriend dezelfde dingen onderneemt. Misschien heb je met een vriend diepe gesprekken, terwijl je met de ander het liefst actie onderneemt en op pad gaat. Omdat we als mens ook verschillende behoeften hebben, is het logisch dat niet elke vriendschap gelijk is. En ook de intensiteit van het contact met vrienden verschilt. Vriendschap kan voor de een al betekenen dat je iemand twee keer per jaar ziet, voor een ander kan een vriendschap ook alleen online ontstaan, bijvoorbeeld op een forum.

Long story short

Volg dus vooral je gevoel en wacht niet met je vrienden waardering geven voor hun rol in jouw leven. Elke vriendschap is bijzonder! 

 

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

1 reactie

    • Hanneke
    • 25 november 2021 om 14:24

    Vrienden zijn voor mij een eerste levensbehoefte!

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.