Happlify: de leukste shopping guide + blog

"Nog één potje mam". Als ik telkens een euro had gekregen als ik dat hoorde... Iedereen met kinderen loopt ertegenaan: schermtijd. Zeker in Corona-tijd voel ik me een politieagent in mijn eigen huis. Regels en afspraken maken over hoe lang er op een schermpje wordt getuurd, of het nu gamen, tv-kijken of Tiktok is… Die schermtijd moet omlaag!! Ga buitenspelen, hutten bouwen, in bomen klimmen, skaten, tikkertje doen, je Lego afstoffen. Weet ik veel, zo lang het maar geen glazen plaatje heeft met bewegende en verslavende dingen.

Gek werd ik ervan en eigenlijk nog steeds. Want het lijkt vechten tegen de bierkaai. Social media en games worden steeds verslavender gemaakt en dat is goed te merken vind ik. 

Mijn mening

Met mijn werk (voor o.a. Sell your stuff online) ben ik de afgelopen 25 jaar in alle social media gezogen die er zijn en I LOVE it - inmiddels net zoveel als dat ik het 'haat'. Van mezelf kan ik zeggen dat ik weet hoe social media werkt, waardoor ik denk een plausibele mening te kunnen geven over de issue online-versus-kids. Maar dat is mijn mening en dat hoeft niet die van jou te zijn.

Fortnite mom

Fortnite moeder

Onze zoon is bijna 11 en speelt graag Minecraft, Fortnite en Roblox. In het begin ben ik zelf ook in Fortnite gedoken, ik vind gamen minstens zo leuk als hij. Samen knalden we heel wat tegenstanders tot pixels en nog steeds help ik hem graag met challenges. Het gaat er ook niet om of het wel of niet leuk is - het gaat om de tijd dat er hersenloos wat wordt gedaan.

Inmiddels begrijp ik dat hij graag gamet en in de lockdown was het een uitkomst, want gamen doet hij meestal met een grote groep vriendjes online. Koptelefoon op en kletsen en knallen maar. Omdat ik ook snap dat verbieden geen zin heeft, deel ik hierbij de dingen die ik tegenover het hersenloos schermgebruik zet. Wie weet ben jij met jouw kids hiermee ook een beetje geholpen én misschien heb je zelf nog een goede tip! Let me know :-)

Ook leuk > Ontdek de oneindige fantasiewereld van je kind

Tip 1 - KiwiCo crates

Toen we deze KiwiCo doe-boxen ontdekten waren we meteen verkocht. Onze zoon heeft zelf al meerdere Tinker projecten gemaakt en is er dol op. Ik ben zelf ook 'over the moon' dat het een schermloze bezigheid is waar hij interesse in heeft. Wat is het? In het kort is het een doos (crate genoemd) met een project naar keuze die je maandelijks kunt ontvangen. Met deze KiwiCo projecten bouwt een kind aan zijn of haar creatieve zelfvertrouwen en leert zo probleemoplossende vaardigheden op gebied van wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde. Voor elke leeftijd en interesse is een inspirerende lijn en n elke crate vind je een educatief tijdschrift, alle (!) projectbenodigdheden en gedetailleerde instructies. KiwiCo box - €16,95

Tip 2 - Muziek

Sopraan Ukulele UK-10 Blauw

Voor €36 heb je al een hele leuke Ukelele zoals deze blauwe Makawao Ukelele. Onze zoon vroeg er zelf om en kreeg hem cadeau toen hij naar de volgende groep ging. Sindsdien pingelt hij er wat op en gebruikt YouTube iets intelligenter dan voorheen. Hij zoekt nu naar Ukelele tutorials in plaats van ‘Kun je zwemmen in een bad met miljoenen orbeez?’. Ook is er een leuke Ukelele app om te leren spelen en zijn er een aantal Nederlandstalige cursussen. Tadaaa!

Tip 3 - Stopmotion-video's maken

Een iPad gebruiken om een stopmotion-video te maken vind ik niet erg. Want dat is creatief. We maakten dus een YouTube-account aan en vonden de perfecte Stop Motion Studio app om stopmotion-video’s mee te maken. De afspraak tot zover is dat mini er zelf niet op staat, zijn stem ook niet en dat ik de video voor hem upload. Hij maakt nu af en toe een leuke video met zijn speelgoed en is daar soms uren mee bezig. 

Tip 4 - Tekenen

Heb je een creatief kind? Dan is tekenen op de iPad echt een uitkomst. Sinds hier de app Procreate op de iPad staat wordt er héél veel moois gemaakt. Niet alleen thuis, ook onderweg. Vorig jaar tekende hij graag met zijn vriendinnetje aan de andere kant van Nederland. Dan FaceTime-de ze elkaar en tekenden en kletsten ze samen soms uren aan één stuk. Hiervoor heeft mini zelf een pen bij elkaar gespaard, dat tekent een stuk fijner dan je vinger. Dat hoeft overigens niet persé een Apple Pencil te zijn, deze Stylus Pen dupe doet het ook prima.

Long story short - Je ziet het, het scherm is hier best wel aanwezig, maar een groot deel van de tijd wordt het heel creatief gebruikt in combinatie met een offline bezigheid. En dat is de key denk ik. Want nieuwe ontwikkelingen zijn gelukkig niet allemaal slecht, je moet alleen weten hoe je ermee omgaat. En wij als ouders hebben daar een grote rol in!

Mocht je de andere kant van social media willen begrijpen, kijk dan de Netflix documentaire The Social Dilemma (eventueel met de kids).

Laat jouw mening hieronder achter!

Vertel, hoe ga jij hiermee om? Heb jij nog handige tips & tricks? Je kunt ze sonds kort hieronder weer gezellig kwijt. Ik ben benieuwd!

 

Mariko Naber

De auteur: Mariko Naber

Branding expert en online ondernemer Mariko is het happy brain achter Happlify. Samen met partner Mark runt ze Happlify, Sell your stuff online en branding agency Loaded ink BNO. Ze houdt van feel good, random acts of kindness, gehaktballen, chocolademousse, family time, zee, piña colada, sugar & spice and everything nice.

  

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.