Wij houden van kleine dingen die je dag (makkelijker) maken. Hoe doe je dat beter dan met ontbijtmuffins die niet alleen heerlijk smaken, maar ook propvol voedzame ingrediënten zitten? Deze gezonde havermoutmuffins met frambozen en kokos zijn super lekker en net als de appeltaartmuffins, lust je hele gezin ze - zeker als ontbijt. Perfect voor een vrolijk begin van een (saaie, grijze) dag én energie voor de hele ochtend. Bovendien zijn ze ontzettend makkelijk te maken. Win-win-win!
Waarom havermoutmuffins met frambozen en kokos?
Havermout is al jaren een favoriet onder gezonde ontbijtjes. Het zit vol vezels, houdt je lang verzadigd en geeft je een energieboost. Voeg daar de frisse, lichtzure smaak van frambozen en de subtiele zoetheid van kokos aan toe, en je hebt een winnende combinatie. Bovendien zijn deze muffins vrij van geraffineerde suikers en smaken ze ook koud heerlijk. Ideaal dus voor drukke ochtenden of als tussendoortje.
Het recept voor gezonde havermoutmuffins met frambozen en kokos
Recept voor 12 muffins, ±135 calorieën per stuk.
Benodigd: muffinbakplaat en cupcake vormpjes, deze Rheme Muffinvorm inclusief 12 herbruikbare siliconen cupcake vormen, is super handig, verkrijgbaar bij Bol.
Ingrediënten
- 150 gram havermout ( havermout fijnmalen in een blender)
- 50 gram geraspte kokos (ongezoet)
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneel (optioneel)
- Snufje zout
- 2 eieren
- 2 rijpe bananen (geprakt)
- 100 ml ongezoete kokosmelk (of een andere plantaardige melk)
- vanille-extract
- 2 eetlepels honing of ahornsiroop
- 150 gram verse of diepvries frambozen (niet ontdooien als je diepvries gebruikt)
- Handje kokosvlokken (voor garnering, optioneel)
Bereidingswijze
-
Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats muffinvormpjes in een muffinbakblik.
-
Meng de droge ingrediënten: Doe de havermout, geraspte kokos, bakpoeder en zout in een grote kom en roer dit goed door.
-
Mix de natte ingrediënten: Klop de eieren los in een andere kom en voeg de geprakte bananen, kokosmelk, vanille-extract en honing toe. Meng dit tot een egaal mengsel.
-
Combineer nat en droog: Voeg het natte mengsel toe aan de droge ingrediënten en meng tot een glad beslag.
-
Voeg de frambozen toe: Schep de frambozen voorzichtig door het beslag. Roer niet te hard, zodat ze niet kapot gaan.
-
Vul de muffinvormpjes: Verdeel het beslag over de 12 vormpjes en vul ze tot ongeveer ¾ vol. Garneer eventueel met een paar extra frambozen of wat kokosvlokken.
-
Bakken maar! Plaats de muffins in de oven en bak ze in 20-25 minuten goudbruin. Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn: komt de prikker er schoon uit, dan zijn ze klaar.
-
Afkoelen en genieten: Laat de muffins 10 minuten afkoelen in het bakblik en vervolgens volledig op een rooster. Geniet ervan!
💡 Tip: zo bewaar je ze
Deze muffins zijn ideaal om vooruit te bakken. Je kunt ze tot 3 dagen in een afgesloten bakje op kamertemperatuur bewaren. Wil je langer genieten? Stop ze in de vriezer, en je hebt altijd een gezond ontbijtje of tussendoortje bij de hand. Even ontdooien en je bent klaar!
Lees ook 👉 Gezonde appeltaartmuffins, begin je dag vrolijk én gezond
Een vrolijke ochtendroutine
Het bakken van deze muffins geeft niet alleen een heerlijke geur in huis, maar maakt je ochtendroutine ook nét wat leuker. Ze zijn snel te maken, gezond en ook geschikt voor kinderen. Serveer ze met een beetje (kokos) yoghurt en wat extra frambozen voor een feestelijk ontbijt.
Klaar om je dag gezond en vrolijk te beginnen? Probeer deze havermoutmuffins met frambozen en kokos. Happy baking! 🥥
Interessant? Deel met iemand:
Helpt collageenpoeder écht tegen rimpels?