Happlify: de leukste shopping guide + blog

Creativiteit wordt vaak verkeerd begrepen. Ik krijg vaak te horen als ik vertel dat ik kunstenaar ben, “Ohhhh ik ben absoluut niet creatief!”. Vaak verwarren ze dan creativiteit met artistiek zijn. Creativiteit is de grote paraplu waar veel verschillende vormen uitkomen/ontspruiten. Of je nu creatief ben met koken, kleding, klussen of met verf.

Creativiteit is een manier van denken

Jongeren zijn vaak creatief en dat komt omdat de hersenen van jongeren nog volop in ontwikkeling zijn. In de hersenen worden veel nieuwe verbindingen aangelegd en versterkt. Dit gaat gepaard met een extra dosis creativiteit.

Vergelijk het met een vers slingerweggetje door het gras, daar kun je gemakkelijk van afwijken en een andere route nemen. Als je al jaren dezelfde weg neemt dan is het moeilijker om een nieuwe route te kiezen.

Je brein is een dynamisch orgaan. Het is altijd in beweging en ontwikkeling. Als dit niet zo was dan zou je na een bepaalde leeftijd geen nieuwe dingen meer kunnen leren. Het versterken en aanleggen van nieuwe verbindingen is een goede manier om gezond te blijven.

Creativiteit is naast leuk ook nog eens gezondDus creativiteit is naast leuk ook nog eens gezond.

Creativiteit een boost geven

Er zijn verschillende manieren om meer creativiteit in je leven toe te passen. Een hele bekende is door het gebruik van alcohol of drugs. Er zijn genoeg kunstenaars die middelen gebruiken om op nieuwe ideeën te komen. Maar het is geen garantie, veel kunstenaars blikken later terug op het werk dat ze onder invloed maakten. Het bleek toch niet kwalitatief beter zijn.

Hussel je meubels

Je kunt ook van omgeving wisselen, een nieuwe omgeving geeft je weer nieuwe impulsen. Als dit geen optie is dan kun je ook je gewoontes veranderen. Als je al jaren dezelfde inrichting hebt bijvoorbeeld. Hussel eens je meubels, verplaats de bank, geef de muur een nieuwe frisse kleur of zet de eetkamertafel eens ergens anders neer. Als je dit doet geef je je interieur een boost én je breekt met je dagelijkse routine.

Mix je wall art

Je kunt ook de posters of kunstwerken die je aan de muur hebt verhangen. Na een tijdje wordt het uitzicht 'gewoon' en valt het niet meer zo op. Wissel en poster of schilderij voor een vers exemplaar. Of kijk of je een nieuwe indeling kunt maken en wat werken kunt verhangen.

Je kunt natuurlijk ook een nieuw kunstwerk aanschaffen. Op kunstsites zoals Exto of Artfinder vind je kunstwerken en prints die je direct bij de kunstenaar kunt kopen.

LauwPauwNaar de LauwPauw website

Creatieve inspiratie

Maar ook zonder te shoppen kun je jouw creativiteit prikkelen. Alles wat je nodig hebt is potlood, papier en een paar eenvoudige voorwerpen.

Oefening 1 

 • Neem een paperclip (of een ander eenvoudig voorwerp)
 • Pak pen en papier.
 • Schrijf zo veel mogelijk toepassingen op voor deze ene paperclip.
 • Het geheim is dat je ook “buiten de box” gaat denken. Dus kun je de paperclip ook vergroten? Uitrekken? Het materiaal veranderen? Verbuigen?
 • Probeer nu nog meer toepassingen te bedenken voor deze paperclip.

Paperclip creativiteit

Creativiteit is een ontdekkingstocht

Creativiteit is niet alleen het “EUREKA” moment. Het is de weg er naartoe waarin de creativiteit echt van pas komt. Een idee bedenken kost soms wat tijd en wat gepuzzel. Een idee komt niet altijd zomaar aanwaaien. De eerste fase voelt vaak wat ongemakkelijk omdat je nog niet weet waar je naartoe gaat. De truc is om te vertrouwen op het proces. Zoals Picasso zei: “Inspiration exists, but it has to find you working.”

Oefening 2

 • Zoek twee voorwerpen bij elkaar. Het is makkelijk als deze voorwerpen erg verschillend zijn. Bijvoorbeeld, een grillig voorwerp en een voorwerp met strakke vormen.
 • Bedenk nu minimaal drie verschillende manieren waarop deze voorwerpen met elkaar gecombineerd kunnen worden.
 • Je kunt nadenken over de grootte, een onderdeel vervangen, iets aanpassen….
 • Het helpt als je niet meteen “een heel goed idee” probeert te verzinnen, maar als je eerst begint met de voor de hand liggende ideeën op te schrijven. Dan zijn de voor de hand liggende ideeën maar vast uit de weg. Dan kan er ruimte komen voor iets nieuws.
 • Als je alle ideeën opschrijft zie je ook sneller combinaties tussen de “voor de hand liggende” ideeën en een “beter” idee. Soms is het een domino effect, en vind je langzaamaan de oplossing. 

 

Een tekening zegt iets over hoe je naar de wereld kijkt

Als het goed is hebben de twee oefeningen je creativiteit wakker geschud. Als je dit regelmatig doet gaat het ook steeds gemakkelijker. Een laatste opdracht is om jouw nieuw bedachte voorwerp op papier te zetten.

Oefening 3

Je kunt dit op verschillende manieren doen. Je kunt met potlood tekenen maar je kan ook afbeeldingen printen, knippen, plakken, delen erbij tekenen.

Een tekening hoeft niet een exacte kopie van de werkelijkheid te zijn. Voor een perfecte waarheidsgetrouw beeld kun je namelijk ook gewoon een foto maken. Een tekening geeft iets weer van hoe jij naar iets kijkt. Wat jij interessant vindt.

Een paar tips om jouw idee goed op papier te krijgen:

 • houd je potlood losjes vast in het begin en begin met losse schetslijnen.
 • Zoek al tekenend de juiste vorm, het hoeft niet in één strakke lijn op papier te staan.
 • Kijk goed naar het voorwerp dat je wilt tekenen, de meeste “tekenfouten” ontstaan in je hoofd. Je denkt vaak dat iets er op een bepaalde manier uitziet, terwijl het in werkelijkheid vaak net even anders zit.
 • Teken eens zonder op je papier te kijken, maar houd je blik strak op het voorwerp dat je tekent. Spiek tussendoor of het een beetje goed gaat.

Schetsen met LauwPauwMeer tekentips en uitleg kun je vinden op de website van LauwPauw

Vertel, ga jij met één van de oefeningen aan de slag?

Auteur - Laura van de Wiel van LauwPauw
Kunstenares Laura maakt zelf prachtige stukken én helpt jou kunst en creativiteit te ontdekken. Een treffende uitspraak is: "Onze creativiteit geeft ons vleugels om iets te bereiken dat we zelf óók nog niet hadden kunnen verzinnen.". Check haar online plek en verdwaal even in al het moois...

Houd je er ook van om anderen inspireren? Wil jij schrijven of visualiseren over het vinden van geluk in kleine, eenvoudige of logische dingen? Klik hier

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.