Happlify: de leukste shopping guide + blog

Bij emigreren naar het buitenland komt ontzettend veel kijken. Een van de grootste taken is je complete inboedel overhoophalen en kijken wat je wel en niet mee wilt nemen. Wat heeft (emotionele) waarde, waar ga je allemaal gebruik van maken op je nieuwe woonplek en vooral hoe ga je dit allemaal meenemen? 

Mijn kennismaking met minimalisme

Mijn man en ik hadden geluk. Wij woonden nog bij onze ouders voordat we samen naar Amerika vertrokken. We hadden dan misschien geen groot meubilair maar wel veel kleding, boeken en andere spulletjes. Als begin twintigers hadden we geen geld voor het huren van een container, dus besloten we ons hebben en houden in vier koffers, twee handbagagekoffertjes en twee rugzakken te stoppen. Een klus die na weken wikken en wegen eindelijk slaagde.

Wat had ik destijds graag willen weten hoe ik mijn inboedel op moest ruimen. Twee jaar te laat kwam ik pas in aanraking met minimalisme. Een vriendin wees me op de Netflix-documentaire Minimalism. Het weg doen van spullen zou mijn hoofd leeg moeten maken en ruimte creëren voor nieuwe gevoelens en ervaringen. Dat is wat ik nodig had! Ik ging als een wervelwind door het huis. Vooral mijn 2,5 meter lange kledingkast puilde uit. Ik had kleding meegenomen onder het mom van ‘het komt vast nog wel een keer van pas,’ maar diep van binnen weten we allemaal dat dat niet zo is. Alles wat ik een jaar of langer niet aangehad had, ging direct de vuilniszak in. Zakken vol kleding, schoenen en spullen doneerde ik aan een lokale stichting. Wat er overbleef waren vrijwel lege kasten en inderdaad rust in mijn hoofd.

Een nieuwe kijk op het kopen van spullen

Minimalisme is voor iedereen anders. De een is er strenger in dan de ander. Wij vinden het vooral belangrijk om bij stil te staan wat ons gelukkig maakt. Als we eerlijk keken werden we eigenlijk helemaal niet zo blij van veel spulletjes maar juist wel van samen leuke dingen ondernemen, herinneringen maken. Ook worden we blij van onze hobby’s of een keer extra uitgebreid koken. We besloten niet meer lukraak nieuwe spullen te kopen. We dachten eerst na of ze nuttig waren en of ze ons leven op een manier zouden verrijken. Zo niet, dan liepen we door. Zeker niet gemakkelijk als je van leuke spulletjes houdt! Maar het resulteerde in meer tijd met elkaar en meer geld op de bankrekening.

Een nieuwe kijk op spullen kopen. Houd je van minimalistisch ontwerp? Kijk dan eens naar de collectie van MOEBE bij maison KOOS.

MOEBE minimalistisch wonen

Emigreren en minimalisme gaan hand in hand

Vier jaar na onze verhuizing, verhuisden we opnieuw. Deze keer helemaal naar Singapore en hiervoor begon de inpak-nachtmerrie weer. Ik besloot het anders aan te pakken: Een paar maanden voor vertrek begon ik elke week met één kast uitzoeken. Niet dat we zoveel spullen hadden, maar om uit te vinden wat écht mee moest. Door af en toe eens met een verse blik naar je spullen te kijken, kom je er langzaam steeds beter achter of het wel echt de waarde heeft dat jij denkt dat het heeft. Spoiler: veel spullen zijn helemaal niet zo waardevol.

In twee dagen pakte ik alles in. Dat gaf, vooral mij als inpakker, zoveel rust. Een taak die mij eerst weken en een hoop stress kostte. De koffers hadden zelfs zoveel ruimte en gewicht over dat we ook andere zaken mee konden nemen zoals gezondheidsproducten en de kussens die zo fijn sliepen. Nee, de koffers zaten niet vol kleding, fotoboeken en onnodige tierelantijntjes, maar juist met zaken die we écht nodig hadden op onze nieuwe woonplek. 

Singapore emigreren

Minimalisme toepassen in je dagelijks leven

Natuurlijk hoef je helemaal niet te emigreren om minimalistischer te leven. Zo’n levensstijl kun je ook hartstikke goed op een vaste stek ontwikkelen. Ga na wat voor jou belangrijk is en bedenk hoe jij je leven daarop in kunt delen. Voor de een is dit spullen opruimen uit de kast voor meer rust in je hoofd of misschien een dag minder werken zodat je meer tijd hebt voor je gezin. Maar ook online kunnen we meer rust creëren door het verwijderen van ‘vrienden’, social media opzeggen of een dagje doorbrengen zonder de telefoon.

Happlify digital detox
 

Kaat Keeps Going

Auteur - Karin – Emigratiecoach Kaat Keeps Going
Karin is emigratiecoach, content creator en freelanceschrijfster voor haar eigen onderneming Kaat Keeps Going. Samen met haar man woont ze al 7 jaar in het buitenland en helpt graag anderen hun emigratiedroom te realiseren. Met behulp van haar nieuwste e-book ‘Is emigreren écht iets voor mij?’ kom jij erachter of emigreren ook iets voor jou is. Volg Karin hier ook op Instagram en Facebook.

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

1 reactie

  • Pieternella
  • 9 juli 2021 om 16:12

  Doe alle (onnodige) spullen in verhuisdozen en stapel deze op zoals ik heb gedaan in een logeerkamer.
  Denk hierbij aan kleding, boeken, cd’s, hebbedingetjes etc. (overbodige spullen)
  Vervolgens zoek je per keer een doos uit en sorteer je wat moet blijven en wat weg kan.
  De dingen waar je het nog niet van weet of je dit echt wil bewaren doe je apart in een doos en hier plak je een briefje met een vraagteken op.
  Uiteindelijk zal je zien dat er veel weg kan en er ruimte ontstaat.
  Prop niets in kledingkasten want dan raak je het overzicht kwijt en kan je weer opnieuw beginnen.
  Koop leuke opbergbakjes voor kleine spullen zoals in de badkamer.
  Geef alles een vaste plaats in huis en maak ook alles schoon.
  Bel de kringloop en alle spullen die wegkunnen worden bij jou thuis opgehaald.
  Stel niet uit en ga meteen aan de slag.
  Ruimte om je heen is ruimte in je hoofd en dan is er tijd over voor leuke hobby’s of een dagje uit.
  Nodig vrienden uit in jouw opgeruimde huis en stimuleer anderen om hetzelfde te doen.
  Geniet van het leven en voel je vrij.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.