Elke Nederlander kent hem wel: de tompouce of tompoes. Dit opvallende gebakje, met zijn onmiskenbare laagje roze fondant tussen twee knapperige plakken bladerdeeg, gevuld met een romige banketbakkersroom, wie lust 'm niet?! Maar hoe is deze zoete lekkernij ontstaan, en wat maakt het nu zo bijzonder? Move over crompouce, de tompouce is here to stay.
De oorsprong van de tompouce
Hoewel velen de tompouce beschouwen als een oer-Hollands gebakje, ligt de oorsprong ervan in Frankrijk. Het is vernoemd naar de Engelse dwerg Charles Stratton, die onder de artiestennaam "General Tom Thumb" bekendheid verwierf in het circus van P.T. Barnum. Tijdens een tournee in Europa in de 19e eeuw, inspireerde Stratton Franse patissiers om een gebakje naar hem te vernoemen: de 'tompouce'. Want 'pouce' is dus duim in het Frans, et voila! Deze vroege versies verschilden waarschijnlijk qua uiterlijk en smaak van de tompouce zoals wij die nu kennen.
De eerste tompouce
De introductie van de tompouce in Nederland is ergens in de 19e eeuw geweest, maar het precieze moment waarop het gebakje zijn Nederlandse vorm kreeg, is niet helemaal duidelijk. Interessant is dat de traditionele roze bovenlaag vaak vervangen wordt door oranje glazuur tijdens Koningsdag en belangrijke voetbalevenementen, een echt Nederlandse aanpassing.
Waarom is de tompouce zo populair?
Veel mensen vinden een tompouce lekker, dat komt door de unieke combinatie van textuur en smaak. De combinatie van knapperig bladerdeeg en zachte room is onweerstaanbaar, maar ook de roze (of oranje) bovenkant maakt het plaatje natuurlijk af.
Wetenschappelijk onderzoek naar smaakbeleving en kleurperceptie heeft aangetoond dat de kleur van wat we eten onze smaakperceptie beïnvloed. De vrolijke roze kleur van de tompouce kan dus bijdragen aan de positieve smaakervaring.
Bovendien speelt traditie een grote rol in de populariteit van de tompouce. Het gebakje is een vaste waarde bij feestelijke gelegenheden zoals verjaardagen, feestdagen en natuurlijk Koningsdag. Deze tradities dragen bij aan het nostalgische gevoel dat veel Nederlanders bij de tompouce ervaren.
Tompouce walhalla Hema
En dan is dé bekendste plek om tompoucen te scoren in Nederland toch wel de HEMA. Naast de gewone, klassieke HEMA tompouce vind je er ook tal van varianten: de mini tompouce met foto, luxe tompouce vlaai, tomsoesjes, maar ook vaak de leukste producten zoals sponsjes, koffers, paaseitjes en zelfs bier.
Vlnr: tompouce koffer, tomsoesjes, tompouce vlaai, de tompouce, tompouce schuursponsjes en mini tompouce met foto, je bestelt ze allemaal hier bij de HEMA
Heb je zin gekregen om zelf een tompouce te maken of heb je een bijzondere herinnering aan dit gebakje? Snap ik. Deel jouw reactie hieronder, haal een doosje of... ga zelf aan de slag
Tompouce recept
Zoals je hebt gezien zijn er véél soorten en maten tompoucen. Voor de één is een tompouce pas echt als 'ie van van de HEMA komt, voor de ander van de banketbakker met alleen slagroom. En dit recept is van PY's Kitchen, met een handige how to-video!
Ingrediënten
Hoeveelheid: 8 tompoucen
Bereidingstijd: ongeveer een uurtje
1 pak bladerdeeg
Voor het glazuur
- 200 gram poedersuiker
- 2 eetlepels warm water
- roze kleurstof (optioneel)
Voor de banketbakkersroom
- 6 eierdooiers
- 130 gram suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 40 gram bloem
- 30 gram maizena
- 700 milliliter melk
De bereiding
Interessant? Deel met iemand:
Vermoeidheid door ijzertekort en wat je daaraan kunt doen
Top 7 exclusieve dameskledingmerken voor deze lente