Happlify: de leukste shopping guide + blog

Sfeer in een ruimte creëer je niet alleen met kleur, meubelen en accessoires. Ook raamdecoratie is voor een groot deel bepalend voor een uitstraling van een ruimte. Niet alleen door de kleur, maar ook door het materiaal en de mate van lichtdoorlatendheid.

Welke soort raambekleding past het beste bij welke ruimte? We zetten de belangrijkste kamers in een huis voor je op een rijtje, met daarbij de meest geschikte raamdecoratie per ruimte.

Woonkamer

In de woonkamer heeft raamdecoratie verschillende functies. Het geeft sfeer in de ruimte en voorkomt dat mensen naar binnen kunnen kijken. Tegelijk wil je natuurlijk graag zo veel mogelijk daglicht naar binnen laten, maar felle zonneschijn tegenhouden en voorkomen dat je last hebt van hinderlijk licht in de avond.

Voor de woonkamer kies je daarom het beste voor raamdecoratie waarbij je zelf de mate van privacy en lichtinval kunt bepalen. Plisségordijnen bijvoorbeeld zijn stijlvol en verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen. Als je kiest voor de top down bottom up varianten kun je de gordijnen ook van de onderkant openen, zodat je meer mogelijkheden voor een goede lichtinval hebt. Ga je voor een iets luxere sfeer? Dan kies je voor shutters of houten jaloezieën.

Ook klassieke gordijnen zijn een goede keuze. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, van (semi)transparante (vitrage)gordijnen tot verduisterende gordijnen. Stof heeft het voordeel dat het geluid dempt, zodat je minder last hebt van galm in een ruimte. Bovendien werkt een dikkere stof isolerend.

Slaapkamer

De meeste mensen slapen het beste als het helemaal donker is. Ook wil je natuurlijk geen inkijk in de slaapkamer als je ligt te slapen of je aan- of uitkleedt. Verduisteringsgordijnen zijn dan een goede keuze. Er zijn verschillende soorten raamdecoratie in een verduisterende variant, zoals rolgordijnen, plisségordijnen en klassieke gordijnen. Kies bij voorkeur voor op maat gemaakte raambekleding, zodat het precies op het raam past en er geen kiertje licht de kamer in komt. Dikkere gordijnen hebben vaak ook een geluidsdempende werking, zodat je minder last hebt van het geluid van buiten.

Raamdecoratie slaapkamer

Keuken

In de keuken kies je het liefst voor sfeervolle en tegelijk praktische raamdecoratie. De keuken is het vaak wat vochtiger door het koken, en is het verstandig vochtbestendige raamdecoratie te nemen, zoals shutters of jaloezieën. Grote voordeel van beide is ook dat je ze makkelijk schoon kunt maken. Ook rolgordijnen zijn een goede keuze, mits je kiest voor materiaal dat tegen vocht kan. Let er wel op dat je kiest voor hittebestendig materiaal als de raamdecoratie dicht bij het fornuis hangt.

Badkamer

Ook de badkamer is een vochtige ruimte, dus ga je voor de meest vochtbestendige raamdecoratie zoals aluminium jaloezieën of rolgordijnen. In de badkamer is lichtinval en vooral privacy heel belangrijk. Met jaloezieën bepaal je zelf de mate van lichtinval en privacy door de lamellen in een bepaalde stand vast te zetten.

Raamdecoratie badkamer

Werkkamer

In de werkkamer wil je niet te veel worden afgeleid door wat er buiten gebeurt. Tegelijk wil je wel dat er voldoende daglicht binnen komt. Vitrage is dan een goede optie, net zoals semi-transparante plisségordijnen. Deze houden ook het felle zonlicht van buiten tegen zodat het op warme dagen koeler blijft. Kies je voor een dikkere stof, dan houdt de raamdecoratie in de winter de warmte beter in de kamer, waarmee het dus ook een energiebesparende raamdecoratie is.

Hal

Heb je een raam bij de voordeur? Inkijk is niet altijd gewenst. Raambekleding is dan de uitkomst. Kies voor semi-transparante plisségordijnen of rolgordijnen als je geen inkijk wilt maar wel licht naar binnen wilt laten. Tocht het vaak in de hal? Kies dan voor dikkere gordijnen die isoleren. Ze houden niet alleen tocht tegen, op koude dagen houden ze ook de warmte binnen.

In elke kamer van je huis speelt raambekleding een cruciale rol in zowel sfeer als functionaliteit. Van de gezelligheid in je woonkamer tot de privacy en duisternis in je slaapkamer, de juiste raambekleding maakt alle verschil. We hebben de beste opties voor elke ruimte verkend, van praktische en stijlvolle oplossingen voor je keuken en badkamer tot sfeervolle en energiebesparende keuzes voor je werkkamer en hal. Creëer jouw ideale leefomgeving door zorgvuldig de raambekleding te kiezen die bij jouw wensen en de functie van elke kamer past.

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.