Dit vond ik een tijdje geleden op YouTube, ik denk dat het een uit de hand gelopen Corona-hobby is: eetbare sponsjes bakken. Het is nog geen 1 april, maar 'why wait'?! Een beetje lol kan geen kwaad en zo hebben we afgelopen weekend zelf look-a-like afwassponsjes gebakken. Spoiler alert: ze zijn nog lekker ook!
Als je even zoekt vind je best nog wel wat van deze YouTube video's. Hieronder plaats ik er één die wij zelf het beste vinden, van foodblog Emma Fontanella, en waarvan we het recept hebben uitgeprobeerd. Het was nog even een dingetje om aan kleurstof te komen, maar ook dat kun je prima online shoppen.
Dit beslag kleurden we met Tasty me kleurstof, 5 flesjes voor €14,-
Ingrediënten
Hoeveelheid: (als alles goed gaat) zes sponsjes
Nodig: twee cakeblikken van 18 cm of 20 cm
- 140 g gewone bloem
- 120 g kristalsuiker
- 3 middelgrote eieren
- 135 g zachte boter
- 3 el citroensap
- citroenschil geraspt van 2 citroenen
- snufje zout
- ½ theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel vanille-extract
- gele en groene voeding kleurstof
- 1 el abrikozenjam
- 1 eiwit
- 2 el suiker
- ½ theelepel citroensap
Bereidingswijze
- Klop in een grote kom de zachte boter, suiker, citroenschil en vanille-extract samen.
- Voeg de eieren een voor een toe en meng goed na elke toevoeging.
- Zeef de bloem, het zout en het bakpoeder erdoor. Voeg het citroensap toe en mix tot een gladde massa. Meng niet te veel. Maak je geen zorgen als het mengsel eruitziet alsof het gestremd is. Dat komt door het citroenzuur in het citroensap. Het heeft geen invloed op de textuur van de uiteindelijke cake.
- Giet een derde van het beslag in een aparte kom (±200 g tot 220 g), en zet apart.
- Voeg aan de grotere (tweederde) portie gele kleurstof toe en roer om een egale kleur te verkrijgen.
- Voeg aan de kleinere (een derde) portie de groene kleurstof toe en roer om een egale kleur te krijgen.
- Giet elke portie beslag in aparte cakeblikken bekleed met bakpapier. Probeer het zo gelijkmatig mogelijk te verdelen.
- Bak beide gevulde cakeblikken in een voorverwarmde oven van 160 °C.
- De groene cake zal sneller gaar zijn dan de gele cake. Haal dus de kleinere, groene cake na ±10-12 minuten eruit. Haal de grotere, gele cake er na nog eens 5 minuten uit (een totale baktijd van ±15-17 minuten).
- Laat beide cakes volledig afkoelen.
- Verdeel de abrikozenjam over de gele cake. De jam werkt als lijm. Leg de groene cake er stevig bovenop. Wij hebben dit geheel nog even teruggelegd in de koelkast met wat zwaars er bovenop.
- Om de schuur-textuur op de groene cake te creëren, kun je met een scherp gekarteld mes over de bovenkant heen gaan. Zie hiervoor ook de video.
- Snijd de zijkanten van de cake bij en snijd in zes rechthoeken ter grootte van een sponsje.
- Neem een kleine, schone kom en voeg het eiwit, het citroensap en de suiker toe. Klop zoals je een meringue zou maken, maar stop met kloppen zodra zich zeepachtige bellen vormen. Schep een beetje van het zeepsop op je afwasspons en voila, klaar is jouw fake-sponsje.
Maak de zeepsop vlak voordat je het serveert. De textuur gehoudt namelijk niet heel lang en je sponsje wordt er snel zompig van.
En... ga jij ook een poging wagen?!
Auteur - Mariko Naber
Mariko is het happy brain achter Happlify. Samen met partner Mark runt ze Sell your stuff online, branding agency Loaded ink BNO en Atelier Naber. Ze houdt van feel good, random acts of kindness, gehaktballen, chocolademousse, family time, zee, piña colada, sugar & spice and everything nice 💛
Interessant? Deel met iemand:
Happy DIY tutorial: Valentijnsdag kaart maken met Revlie
Zo houd je je voornemens WEL vol (of begin met frisse moed opnieuw)!