Happlify: de leukste shopping guide + blog

Dat vriendschap belangrijk is, weten we allemaal. Niet voor niets bestaat er zelfs een Internationale Dag van de Vriendschap. Dat is op 30 juli. Sommige dingen zijn nu eenmaal leuker om te doen met een goede vriend(in) erbij. Maar vriendschap is meer dan dat. Dit zijn 5 redenen waarom echte vriendschap zo belangrijk is.

Vriendschap, daarom is het zo belangrijk!

We leven in een tijd waarin bijna iedereen wel tientallen of zelfs honderden 'vrienden' heeft op social media. Maar échte vriendschap is natuurlijk wat anders dan op elkaars Instagram-posts reageren. Echte vriendschap gaat veel meer over er voor elkaar zijn. Fysiek of online. Een echte vriend(in) steunt je als je het moeilijk hebt, maar juicht ook heel hard met je mee als je iets geweldig bereikt. En andersom natuurlijk ook.

Het is al vaker aangetoond dat vrienden goed zijn voor je geluk. Ze zijn er voor een arm om je heen, een schouder om op uit te huilen of – zo nu en dan – een liefdevol schopje onder je kont. Maar ook om de volgende 5 redenen is echte vriendschap heel waardevol.

Reden 1 - Je leert van je vrienden

Je leert je leven lang elke dag nieuwe dingen. Ook van je vrienden. En zij van jou. Er zijn altijd situaties waarin je wel wat wijze raad kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als je niet lekker in je vel zit, als je twijfelt over een mooie kans of als je met een lastig dilemma worstelt. Het helpt dan om er met iemand over te sparren die jou goed kent. Je vriend(in) ziet misschien niet de drempels die jij ziet en kan je net de spiegel voorhouden die jij nodig hebt.

Maar ook als je het niet moeilijk hebt, kun je leren van je vrienden. Misschien heb je wel een vriend die heel goed kan relaxen, terwijl jij als een rusteloze wervelwind door het leven gaat. Of misschien is je beste vriendin juist veel meer outgoing dan jij zelf bent en pusht zij je soms uit je comfortzone. De verschillen tussen jullie zijn een mooie leerschool op zich. Voor beide kanten trouwens.

Reden 2 - Vrienden geven je een zetje in de rug

Ook jij twijfelt vast weleens aan jezelf. Kun je die nieuwe uitdaging wel aan? Ben je wel goed genoeg voor de persoon met wie je aan het daten bent? En doe je het wel goed als ouder/partner/kind/collega? Echte vrienden supporten je juist als je twijfelt aan jezelf. Zij hebben allang gezien wat jij in je mars hebt en wéten dat je goed genoeg bent. Een vriend kan dan ook als geen ander twijfels bij je wegnemen en je stimuleren om er toch voor te gaan. En het mooie is: soms heb je niets anders nodig om stappen te zetten dan dat ene laatste zetje van een vriend.

Reden 3 - Bij vrienden kun je je ei kwijt

Praten lucht op. Sterker nog, soms is een goed gesprek alles wat je nodig hebt om van irritante piekergedachten af te komen. Je hoeft maar in geuren en kleuren te vertellen wat er is gebeurd, en je voelt je misschien al direct tien kilo lichter. Je hart luchten voorkomt stress en eindeloos gepieker. Ook omdat een ander jouw gedachten vaak beter kan relativeren dan jijzelf. En je hart luchten is natuurlijk het allerfijnst om te doen bij een vriend(in) die je volledig vertrouwt. 


Reden 4 - Met vrienden houd je herinneringen levend

Ik moet toegeven: er zijn nu eenmaal dingen die ik gewoon fijner vind om met iemand anders te doen. Meestal vermaak ik me prima alleen, maar in mijn uppie in een restaurantje zitten is dan weer wat minder mijn ding. Hetzelfde geldt voor de bioscoop bezoeken, een stedentrip maken of een uitgebreid diner koken. Dan heb ik toch het liefst dat het plekje tegenover mij wordt bezet door een gezellige vriend(in). Niets is zo fijn als mooie momenten delen met iemand anders. Al is het maar omdat je dan de herinneringen samen levend kunt houden.

TIP: Met Het Bucketlist boek voor vrienden maak je mooie nieuwe herinneringen voor altijd - Verkrijgbaar bij Bol.com €12,99

Reden 5 - Vrienden heb je voor het leven

Je leven verandert. Jij verandert. En mensen komen en gaan in je leven. Je collega’s veranderen als jij van baan verandert. Je buren zullen vast niet je leven lang naast je wonen. Grote kans dat je ook niet meer samen bent met degene met wie je in de brugklas stond te zoenen op een schoolfeest. Je vrienden maken jou mee in verschillende fases. Je beleeft samen mooie en verdrietige dingen en maakt ook samen bijzondere fases door. Vrienden kunnen bij al die spannende veranderingen die ene stabiele factor zijn.

Het is soms gewoon een fijn idee dat – zelfs als alles anders wordt – je in ieder geval dezelfde fijne vrienden hebt om op terug te vallen. Dat maakt verandering meteen minder groot. Niet alles verandert; je hebt elkaar nog. Uit Amerikaans onderzoek (uitgevoerd over een periode van 19 jaar) blijkt dat veel mensen zelfs decennia later nog hun vrienden van de universiteit hebben. Zelfs als die vrienden inmiddels mijlenver uit elkaar wonen, doet dat niets aan hun vriendschap af.


Vrienden heb je dus misschien wel voor het leven. Alleen al dat maakt vriendschap het meer dan waard om tijd, moeite en energie in te steken. 

Wat is het mooiste dat vriendschap jou heeft gebracht? 

 

Romy Veul

De auteur: Romy Veul

Tekstschrijver, taalfanaat, gek op kleur en zo vaak mogelijk vrolijk. Dat is wie Romy Veul in een notendop is. Op haar blog Vaker Vrolijk neemt ze je mee in haar positieve hersenspinsels. Dit altijd met een bescheiden dosis humor en lekker kleurrijke foto's. De blogposts van Romy >

 

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.