Happlify: de leukste shopping guide + blog

Rood is zo'n knallende, veelzeggende kleur. Het maakt je vurig en soms ook Gestresst en opgefokt, maar de kleur van liefde en vriendschap is zoveel meer dan dat. Hieronder vind je 10 feiten over de kleur rood. Laat je inspireren!

1 Rijkdom

Volgens de feng shui is het gunstig om de voordeur rood te schilderen, omdat dit rijkdom en voorspoed aan zou trekken.

Rode deur brengt geluk

2 Bang voor rood

Erythrofobie is een fobie voor de kleur rood. Mensen die deze angst hebben proberen de kleur zoveel mogelijk te vermijden en eten bijvoorbeeld geen rood voedsel. Ik zou toch niet moeten denken aan een leven zonder tomatensaus...

Bang voor rood

3 Winnen

Sportploegen die rode kleding dragen winnen vaker dan ploegen die blauwe kleding dragen of een andere kleur. Dit heeft ermee te maken dat de kleur rood onderbewust en intimiderend effect heeft op de tegenpartij.

Winnen met rood

4 Examenstres

Het zien van de kleur rood tijdens een examen vermindert de prestaties. Dit heeft ermee te maken dat we gewend zijn dat fouten met een rode pen worden gemarkeerd en rood tijdens een examen door de hersenen automatisch als fout en mislukking geïnterpreteerd wordt.

Examenstress

5 Zoem zoem

Bijen kunnen de kleur rood niet waarnemen. Bloemensoorten die rood zijn worden meestal bestoven door vogels, vlinders en de wind, maar niet door bijen.

Bijen en rood

6 Gelukskleur

Rood symboliseert in China geluk en vrolijkheid. De kleur is daarom ook strikt verboden op Chinese begrafenissen, omdat het traditioneel zo'n blije kleur is. Om het geluksaspect wordt in China daarom een rode trouw jurk gedragen in plaats van wit, omdat dit geluk zal brengen.

Gelukskleur rood

7 Babyblik

Een baby ziet bij de geboorte alleen nog maar zwart en wit. Dit veranderd naar een aantal maanden en rood is dan de eerste kleur die ze kunnen zien.

Babies zien zwart wit

8 XX

Vrouwen kunnen meer tinten rood onderscheiden dan mannen. Dit komt omdat het gen waardoor we rood kunnen zien zich op het X-chromosoom bevindt, waarvan vrouwen er twee hebben en mannen maar één.

Tinten rood

9 Heartbeat

De kleur rood activeert je bijnieren, verhoogt je bloeddruk en je ademhaling en je hartslag. Te veel blootstelling aan de kleur veroorzaakt dan ook stress.

Stress en hartslag bij de kleur rood

10 Date

Als je binnenkort een date hebt kun je het beste een rode jurk aantrekken. Vrouwen worden wanneer ze een rode jurk dragen namelijk aantrekkelijker gevonden dan wanneer ze een andere kleur jurk dragen.

Geïnspireerd door rood?

Ben je geïnspireerd geraakt door rood? Hier vind je hele happy blijmakende producten met de kleur... rood. 

Over roze, groenblauw en geel hebben we ook zo'n leuke blogpost!

Kaia Natural WatercolorAuteur - Kara de Rooij
Het is Kara de Rooij gelukt volledig natuurlijke, veganistische verf te maken van professionele kunstenaarskwaliteit. Haar liefde voor kleur en kust heeft ze weten om te zetten in een eigen onderneming. Zij geeft ons een kijkje in de wereld van kleur.

 

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.